Ο Μακρόν θέλει να βρει άκρη με τον Τραμπ για τη φορολογία κολοσσών υψηλής τεχνολογίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την ανάγκη επίτευξης μιας διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση εταιρειών παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών – στην οποία συζητήθηκαν επίσης το Ιράν και η επερχόμενη σύνοδος κορυφής των G7 – έγινε μετά από τις απειλές Τραμπ για μια «σημαντική αμοιβαία δράση» ενάντια στην Γαλλία, έπειτα από την ανακοίνωση του Παρισιού για την επιβολή ενός φόρου – επονομαζόμενου Gafa – στους αμερικανικούς κολοσσούς του τομέα υψηλής τεχνολογίας.

«Ο πρόεδρος επίσης υπογράμμισε ότι η σύνοδος των G7 θα είναι μια σημαντική ευκαιρία να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας φορολόγησης παγκοσμίως των ψηφιακών δραστηριοτήτων, η οποία είναι προς το κοινό μας συμφέρον, και για την οποία χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε εργαζόμαστε ώστε να αποκτήσουμε μια ευρεία διεθνή συμφωνία», τόνισε το Ελιζέ.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε την «ανοησία» του Μακρόν, απειλώντας να φορολογήσει το γαλλικό κρασί ως αντίποινα για την επιβολή του φόρου Gafa.