Ο Νετανιάχου στο Μαξίμου για τον EastMed – “Πολύ σημαντική η συμμαχία μας”

Για συμμαχία μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν τις τελικές υπογραφές για τον αγωγό EastMed.

«Aυτή είναι μια σημαντική συνάντηση για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ- Ελλάδας-Κύπρου», έγραψε λίγη ώρα αργότερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός στο twitter, ανεβάζοντας και βίντεο από τη συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ και συζήτησαν την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι επενδυτικές ροές και ο τουρισμός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και οι δύο πλευρές συνέπεσαν στην ανάλυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Benjamin Netanyahu συμφώνησαν πως η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή επιτρέπει την ανάπτυξη και την ευρωστία όλων των χωρών της γειτονιάς μας.

Στην έναρξη της επίσκεψης ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Κ. Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικό που σας έχουμε εδώ. Είναι χαρά μας, μετά από πολύ καιρό. Ένας καλός τρόπος να αρχίσουμε τη χρονιά, με την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.

Β. Netanyahu: Υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Επίσης, θέλουμε να προτείνουμε -μπορώ να το πω ενώπιον του Τύπου- μία τριμερή δύναμη πυρόσβεσης, μαζί με την Κύπρο, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χώρα να κάνει δαπάνες ξεχωριστά.

Κ. Μητσοτάκης: Μας ενδιαφέρει πολύ η κοινή χρήση μέσων όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα έχουμε περισσότερες από αυτές με την πάροδο του χρόνου.

B. Netanyahu: Δεν θέλουμε να δούμε στις χώρες μας αυτό που συμβαίνει τώρα σε μακρινές περιοχές.

Κ. Μητσοτάκης: Ούτε εμείς το θέλουμε.