Ο οίκος Fitch “έστειλε” στην Αργεντινή σε επιλεκτική χρεοκοπία

Η Fitch υποβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Αργεντινής σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία).

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση έπεται της απόφασης της κυβέρνησης της Αργεντινής να επεκτείνει μονομερώς την αποπληρωμή ενός μέρους των δανειακών της υποχρεώσεων.

Παράλληλα, η Fitch επισημαίνει πως τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στις 11 Αυγούστου έδειξαν ότι είναι πολύ υψηλό το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης, κάτι που οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Την Τετάρτη το Μπουένος Άιρες ζήτησε την αναδιάταξη της οφειλής του προς τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό, εντός των ορίων της δανειακής σύμβασης που συνήφθη με αντάλλαγμα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

«Η Αργεντινή πρότεινε [στο ΔΝΤ] να αρχίσουμε έναν διάλογο για την αναδιάταξη του χρέους», επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λακούνσα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα.