Ο Τραμπ “τράβηξε το πιστόλι” με 60 δισ. δασμούς στην Κίνα – Εξαίρεσε την ΕΕ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απόψε το διάταγμα για επιβολή δασμών περίπου 60 δισ δολαρίων σε κινέζικα προιόντα. Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ενημέρωσε Επιτροπή της Γερουσίας  ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή των δασμών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «φίλη» χώρα την Κίνα, προσθέτοντας ότι τρέφει «τεράστιο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ».

Επισήμανε όμως ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα είναι «εκτός ελέγχου», έχοντας φτάσει στα 504 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ διαπιστώνεται και τεράστια «κατάσταση κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας».

 

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα

 

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Επιπλέον εξαιρούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Νότιος Κορέα, ενώ παραμένει σε ισχύ η εξαίρεση για το Μεξικό και τον Καναδά.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε υπογραμμίσει ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν έναν εμπορικό πόλεμο,  από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να βγει νικητής. Είχε δε προειδοποιήσει το Λευκό Οίκο πως αν δεν εξαιρέσει την κοινότητα στο σύνολό της θα υπάρξουν αντίποινα.

Αισιοδοξία για εξαίρεση είχαν επίσης εκφράσει η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται, ωστόσο, αποφασισμένη να επιβάλλει δασμούς στην Κίνα