Να κλείσει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής των εξωχώριων εταιρειών (offshore) θα επιχειρεί ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα Νέα, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισης και η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα παραδώσει το αργότερο στα μέσα Ιουνίου στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το τελικό κείμενο, αφού πρώτα προχωρήσει σε σχετική διαβούλευση και με την τρόικα, τα τεχνικά κλιμάκια της οποίας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που θα εμπεριέχονται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον οποίο έχουν επεξεργασθεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και το νομικό επιτελείο του υπουργείου, η φορολόγηση της οφσόρ θα γίνεται με το κριτήριο της «πραγματικής διοίκησης» της επιχείρησης.
Οπως τονίζει ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εφόσον προκύπτει πως η διοίκηση της εταιρείας γίνεται από την Ελλάδα, η εταιρεία θα φορολογείται σαν να βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει διαβουλευθεί με την ΕΕ ώστε η χρήση των κανόνων αυτών να είναι απόλυτα συμβατή με το Κοινοτικό Δίκαιο.
Οι διατάξεις που θα εμπεριέχονται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα επικεντρώνονται και στις λεγόμενες «τριγωνικές αγορές» που πραγματοποιούνται µέσω των οφσόρ µε σκοπό την υπερτιµολόγηση των αγαθών.
Οπως εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχουν σήμερα εταιρείες που κάνουν εισαγωγές από την Κίνα και εμφανίζουν μεγάλο περιθώριο κέρδους λόγω της διαφοράς μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης του προϊόντος. Αυτές οι εταιρείες έχουν ιδρύσει οφσόρ με τις οποίες πραγματοποιούν «τριγωνικές αγορές».
Δηλαδή τα εμπορεύματά τους ταξιδεύουν κατευθείαν από την Κίνα στην Ελλάδα, ενώ τα τιμολόγιά τους «διέρχονται» πρώτα από την οφσόρ όπου επανατιμολογούνται και αποστέλλονται εν συνεχεία υπερτιµολογημένα στην Ελλάδα. Ετσι περιορίζουν «τεχνητά» το εγχώριο περιθώριο κέρδους, αλλά η μείωση των κερδών στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτόματα κερδοφορία για την υπεράκτια εταιρεία, η οποία συνήθως έχει πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή.
Παράλληλα, μια από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις έχει να κάνει με την επέκταση της υποχρέωσης για έκδοση έκθεσης φορολογικής συμμόρφωσης από ορκωτούς ελεγκτές και στα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η σχετική διαδικασία, που θα τελεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, αναμένεται μέσα από τις λογιστικές αναμορφώσεις να αποκαλύψει μεγάλη φορολογητέα ύλη.