Οικοδομικοί συνεταιρισμοί: Αυτοί είναι οι 27 που παίρνουν άδεια

 

Το πράσινο φως για να προχωρήσουν 27 οικοδομικοί συνεταιρισμοί μέσα στους επόμενους μήνες έδωσε, χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Κρήτη και δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά νομικά ζητήματα.

Τα νεότερα στοιχεία για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις παρουσίασε, χθες, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών, η σύμβουλος του ΥΠΕΝ σε πολεοδομικά θέματα Σταυρούλα Αγρίου. Οπως ανέφερε:

Σε τρεις περιπτώσεις έχει εγκριθεί το απαραίτητο πλαίσιο (προεδρικό διάταγμα) και εκκρεμεί η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις του Συλλόγου Πολυτέκνων Χανίων (410 στρέμματα), της Εργοληπτικής Αναπτυξιακής «Ολυμπος» (214 στρέμματα) και του οικοδομικού συνεταιρισμού Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο (64,9 στρέμματα).

Σε επτά περιπτώσεις το σχέδιο προεδρικού διατάγματος είναι προς υπογραφή. Πρόκειται για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς Εμπόρων Ηρακλείου στο Λασίθι (629 στρέμματα), υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ στο Ηράκλειο (126 στρέμματα), υπαλλήλων ΔΕΗ στο Ηράκλειο (268 στρέμματα). Και για τις εξής ιδιωτικές πολεοδομήσεις: Α΄ Οικιστική Ενωση Καθηγητών ΤΕΙ στη Λάρισα (168 στρ., Β΄ Οικιστική Ενωση Καθηγητών ΤΕΙ στη Λάρισα (107 στρ. και 63 στρ.), Οικιστική Ενωση Φυσικών Προσώπων Ομάδα Αεροπόρων στη Λάρισα (136 στρ.).

Σε οκτώ περιπτώσεις το προεδρικό διάταγμα βρίσκεται υπό κατάρτιση. Πρόκειται για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς υπαλλήλων ΙΚΑ στο Ηράκλειο, υπαλλήλων ΟΤΕ στο Λασίθι, Οπλιτών και Πολιτικών Υπαλλήλων Χωροφυλακής στην Εύβοια, «Κλεόβουλος» στη Ρόδο και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις «Ηλιοθέα» στο Ηράκλειο, Δικαστικών Α΄ και Β΄ στην Εύβοια και την Οικιστική Εταιρεία τραπεζοϋπαλλήλων στο Ρέθυμνο.

Σε πέντε περιπτώσεις προωθούνται οι πολεοδομικές μελέτες για έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ): οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί «Μυγδονία» στη Θεσσαλονίκη (52 στρ.) και υπαλλήλων ΥΕΘΑ στα Χανιά και οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις Village Mare στη Χαλκιδική, «Κουμάκης» στο Ηράκλειο και υπαλλήλων υπουργείου Γεωργίας στην Αργολίδα.

• Τέλος, σε τέσσερις περιπτώσεις χορηγήθηκε βεβαίωση οικιστικής καταλληλότητας: στον συνεταιρισμό ηλεκτρολόγων στο Ηράκλειο και στις πολεοδομήσεις ανάπτυξης ακινήτων στο Ηράκλειο, Cretan Sea στα Χανιά και Τριόπετρα στο Ρέθυμνο.