Παγκόσμια “ταραχή” στα Χρηματιστήρια – Τραμπ-Κίνα τραβάνε “το σχοινί” των δασμών – 767 μονάδες έχασε ο Dow -Πτώση σε Ευρώπη, Αθήνα

Παγκόσμια ταραχή στις αγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Βαριές απώλειες στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 767 μονάδες.

Σε νέο υψηλό έξι ετών ο χρυσός που έκλεισε με άνοδο 1,3% στα 1.464 δολάρια η ουγγιά. Σε πτώση το πετρέλαιο που υποχώρησε 1,7% στα 54,69 δολάρια το βαρέλι.

Απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Τραμπ για νέους δασμούς, η Κίνα, η οποία ιστορικά ήλεγχε πάντα το γιουάν, επέτρεψε στο νόμισμά της να υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας έναντι του δολαρίου, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα του 7 προς 1 δολ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε πολύ συχνά στο παρελθόν την κυβέρνηση της Κίνας ότι προχωρά σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του νομίσματός της για να υποστηρίζει τις εξαγωγές της.

Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό αφορά εξαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, τα οποία ως τώρα είχαν γλιτώσει από τους επιπρόσθετους δασμούς, αλλά στις αρχές του επόμενου μήνα θα δασμολογηθούν κατά 10% και πάνω επιπλέον.

Η Κίνα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια στις απειλές Τραμπ. To υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο απειλεί με δασμούς σε αγροτικά προϊόντα τα οποία αποκτήθηκαν μετά τις 3 Αυγούστου.

Τραμπ: Επιπλέον δασμοί 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα 300 δισ. δολ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,9% ή 767 μονάδες στις 25.717, ο S&P σημείωσε πτώση 2,98% στις 2.844 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 3,47% στις 7.726 μονάδες.

Στο βαθύ κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι ΗΠΑ και Κίνα κλιμακώνουν την εμπορική τους αντιπαράθεση.

Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρότατες απώλειες -3,83% στις 851 μονάδες έχοντας υψηλό στις 879,72 μονάδες και χαμηλό στις 850,89 μονάδες.

 

“Βούλιαξε” το Χρηματιστήριο στη δίνη των διεθνών πιέσεων – Βουτιά πάνω απο 8% για τις τράπεζες