Πανελλαδικές εξετάσεις 2018 – Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

 

 

Με το νέο δεδομένο της αύξησης κατά 4.000 του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ που ανακοινώθηκε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις εφέτος, άρχισαν και οι υπολογισμοί για το πώς θα διαμορφωθούν οι βάσεις.

Δείτε αναλυτικά τους εισακτέους ανά τμήμα ΕΔΩ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις:

  • 1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

Σε σχολές όπως οι Νομικές όπου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά 76 άτομα θα υπάρξει πτώση στις βάσεις. Ήδη από πέρυσι υπήρξε μια μικρή πτώση η οποία εφέτος αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη.

Στις σχολές Ψυχολογίας η αύξηση κατά 129 των θέσεων αναμένεται να κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

Αύξηση σε αυτό το πεδίο αναμένεται να έχει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που αναβαθμίστηκε.

  • 2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Εδώ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές καθώς δεν είναι μεγάλη η αύξηση των εισακτέων. Επίσης, ο υψηλός ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές θεωρείται πως θα κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.

  • 3ο Πεδίο, Επιστήμες Υγείας

Αναμένονται μικρές αυξήσεις των βάσεων ή ανάλογες βάσεις με τις περυσινές, καθώς και εδώ ο αριθμός των εισακτέων δεν αναμένεται να επηρεάσει, τόσο τις Ιατρικές σχολές, όσο και τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής.

  • 4ο Πεδίο, Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας

Εδώ αναμένεται πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων κατά 200 άτομα στις σχολές πληροφορικής.

Σε τμήματα όπως Χημείας, Δασοπονίας και Τουριστικών η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να φέρει εκπλήξεις, καθώς η μεγάλη ζήτηση πέρυσι έφερε μεγάλη αύξηση στη βάση και εφέτος η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ίσως οδηγήσει σε παγίωση των βάσεων σε υψηλά επίπεδα.

Άγνωστος… «χ» τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία για φέτος είναι ανοιχτά σε όλα τα πεδία.