Paradise papers: Έπιασαν δουλειά τα “κοράκια” με διαπόμπευση επωνύμων

 

Μόλις προχθές, επισημαίναμε στο bankwars, με αφορμή τα paradise papers,  ότι ναι μεν πρέπει να αποκαλυφθούν τα ονόματα των πραγματικών φοροφυγάδων, αλλά είναι λάθος η διαπόμπευση όσων επωνύμων ή …ανωνύμων βρίσκονται στις σχετικές λίστες.

Όπως παρατηρούμε, τα “άρρωστα μυαλά” επέλεξαν το δεύτερο. Σε εφημερίδες σήμερα, εκτός από τη …σεσημασμένη λόγω συζύγου, Μαρέβα Μητσοτάκη, φιγουράρουν τα ονόματα του αδελφού του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Σπύρου Σημίτη, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φ.Καραβία…

Κανένας εκ προοιμίου δεν είναι αθώος σε αυτή την κοινωνία που ζούμε, αλλά και η κατασκευή ενόχων, κάθε άλλο παρά αθώα είναι.

Γράφαμε προχθές στο bankwars:

 

Τρίβουν τα χέρια τους κάποιοι στην κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις των , καθώς στα περιβόητα έγγραφα περιλαμβάνονται τα ονόματα εκατοντάδων εφοπλιστών, επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών προσώπων.

Ωστόσο το ζήτημα απαιτεί μεγάλη προσοχή στον χειρισμό του, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διαπόμπευσης όσων περιλαμβάνονται στη λίστα, χωρίς να εντοπίζεται απαραίτητα κάτι μεμπτό, καθώς η λίστα αφορά κατά κύριο λόγο περιπώσεις φοροαποφυγής και όχι φοροδιαφυγής.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να διευκρινιστεί ότι τα Paradise Papers δεν είναι ίδια περίπτωση με τα Panama Papers. Tα «Paradise Papers», σε αντίθεση με τα « Panama Papers », δεν αφορούν τόσο το ξέπλυμα μαύρου χρήματος (το οποίο προέρχεται από την φοροδιαφυγή και άλλες παράνομες δραστηριότητες όπως το εμπόριο όπλων ή ναρκωτικών) αλλά αφορούν κυρίως νόμιμα σχήματα τα οποία οργανώνονται από στρατιές ειδικών σε φορολογικά θέματα.

Τα χρήματα δηλαδή, στην περίπτωση των Paradise Papers, έχουν «κρυφτεί» από τον φορολογικό έλεγχο, με νόμιμο τρόπο, ή στα όρια της νομιμότητας, χάρη στα «κενά» που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η λίστα περιλαμβάνει κολοσσούς όπως η Deutsche Bank, η Siemens, η Allianz, η Apple και εκατοντάδες ακόμη κορυφαίες επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη. Ως εκ τούτου, πολλοί από αυτούς που περιλαμβάνονται στη λίστα, νομικά είναι καλυμμένοι και έχουν κάνει απλώς χρήση των νομικών παραθύρων, σε ένα διάτρητο σύστημα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί.

Και επειδή η κυβέρνηση αναζητά ευκαιρία να αναδείξει το θέμα, όπως φάνηκε από τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, οπωσδήποτε πρέπει να ελεγχθούν οι υποθέσεις της λίστας, ωστόσο πρέπει να διαφυλαχθούν όσοι βρίσκονται σε αυτή και δεν έχουν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος έδωσε εντολή να ελεγχθούν μέσα σε 48 ώρες όσοι Έλληνες εμπλέκονται στα Paradise Papers έδωσε Ο κ.Πιτσιλής συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι στα 13,5 εκατομμύρια έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιλαμβάνουν στοιχεία για 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους και offshore επενδύσεις, υπάρχουν και περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

 

Paradise Papers: Να αποκαλυφθούν τα ονόματα των πραγματικών φοροφυγάδων – Λάθος η διαπόμπευση όλων όσοι βρίσκονται στις λίστες

Σχετική εικόνα

bankears