Παρατείνεται έως το 2020 η συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε ότι οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ εγκρίνουν μια παράταση εννέα μηνών των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, ανέφερε το Reuters την Τρίτη, μια πολιτική σχεδιασμένη να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου μέσα σε μια εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

Η απόφαση των συμμάχων του ΟΠΕΚ έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου οι υπουργοί ενέργειας από τα πιο ισχυρά κράτη παραγωγής πετρελαίου (Σαουδική Αραβία και Ρωσία) παγκοσμίως συζητούσαν την παράταση της συμφωνίας για τον περιορισμό της ποσότητας αργού που εισέρχεται στην παγκόσμια αγορά.

Ο ΟΠΕΚ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των περικοπών παραγωγής μέχρι το Μάρτιο του 2020 τη Δευτέρα, και σήμερα ο ΥΠΕΝ της Ρωσίας ανέφερε ότι οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ την εγκρίνουν. Η ομάδα των παραγωγών – που κυριαρχείται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής – κατάφερε να ξεπεράσει τις διαφορές της μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

Η ενεργειακή συμμαχία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εταίρων του, που μερικές φορές αναφέρεται ως ΟΠΕΚ+, έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από το 2017.

Η πολιτική έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την ολίσθηση των τιμών εν μέσω αυξανόμενης παραγωγής από τις ΗΠΑ – η οποία έχει γίνει ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Οι περικοπές αφορούν όγκο περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Οι ΗΠΑ δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ ούτε συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Ριάντ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν, μετά τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.