Πειραιώς-Ανάλυση αγορών: Θετικές αποδόσεις σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και χυμό πορτοκαλιού

Ανάλυση: Ενισχύθηκαν σε μηνιαίο επίπεδο οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 να αποδίδει σημαντικά (+4,51%) και τον MSCI να καταγράφει οριακή άνοδο (+0,30%). Υποστηρικτικά στο επενδυτικό κλίμα, επέδρασαν τα θετικότερα, του αναμενόμενου, εταιρικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, και το συνολικό πακέτο υποδομών $1,2 τρισ.

Στην Ευρωζώνη, τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας αποτελούν εμπόδιο, για την προοπτική της οικονομικής της δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων. Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αναφορά της ΕΚΤ σχετικά με τις προθέσεις της, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, μετά την ολοκλήρωση του PEPP κατά την προσεχή συνεδρίασή της.

Η παρατεταμένη ανησυχία για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ενίσχυσε τη μεταβλητότητα στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, διαμορφώνοντας τις αποδόσεις τους στο 1,59% (10ετία) και 0,50% (2ετία). Σημαντικά κέρδη για τον χρυσό, παρά την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ κι ενός καλαθιού νομισμάτων. Σημαντική υποχώρηση της τιμής πετρελαίου, στηριζόμενο στην ενίσχυση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και στην πιθανή απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μια προσπάθεια μείωσης των διεθνών πετρελαϊκών τιμών.

Θετικές αποδόσεις καταγράφει το σύνολο των επιμέρους αγροτικών προϊόντων, αλλά και ο δείκτης, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά. Τις σημαντικότερες αποδόσεις εμφάνισαν το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η μειωμένη παραγωγή σιταριού, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα ενδέχεται να επιδράσουν θετικά στην τιμή του. Οι τιμές της ζάχαρης πιθανά να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο, καθώς η ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή.

Για το βαμβάκι, η ισχυρή ζήτηση και η ανάγκη για χρήση βιώσιμων καταναλωτικών προϊόντων πιθανά να ενισχύσουν την τιμή του.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα συνεχίζει τις αγορές σόγιας, μια πιθανή αλλαγή στις εμπορικές ροές με τις ΗΠΑ, λόγω Βραζιλίας, ενδέχεται να προκαλέσει πτωτική πίεση στην τιμή της.

Με τα αποθέματα και την παραγωγή του ρυζιού να αναμένονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, η τιμή του ρυζιού ενδέχεται να υποστεί πτωτική πίεση.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων υποχώρησε σε μηνιαίο επίπεδο (-2,74%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε σημαντικά (+8,95%). Ως πιθανή αιτία φαίνεται να είναι οι ενισχυμένες προσδοκίες της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, με την τεχνική εικόνα του δείκτη να εμφανίζεται, σχετικά, θετική βραχυπρόθεσμα. Στον αντίποδα, μια περαιτέρω ενδυνάμωση του δολαρίου ως αποτέλεσμα του tapering της Fed και μια μη ουσιαστική πρόοδος στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να λειτουργήσουν αρνητικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, το υψηλό επίπεδο αποτιμήσεων τους, ίσως αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα πτωτικής πίεσης των τιμών τους μεσοπρόθεσμα.