Πέθανε ο Ιάκωβος Γεωργάνας -Ιδρυτικό μέλος της τράπεζας Πειραιώς

Έφυγε από τη ζωή ένα ιστορικό στέλεχος της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας και έως προ λίγων μηνών μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, ο Ιάκωβος Γεωργάνας. Επρόκειτο για ένα από τα πιο ιστορικά και έμπειρα στελέχη της ελληνικής επενδυτικής κοινότητας, με διαδρομή στον χρηματοοικονομικό κλάδο κοντά στα 60 έτη και στενός συνεργάτης του Μιχάλη Σάλλα στο μεγάλο εγχείρημα της Τράπεζας της Πειραιώς με την εξαγορά της το 1991.

Ήταν σημαίνουσα προσωπικότητα για όλο το εγχώριο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο με μακρά πορεία στο χώρο, ενώ δεκάδες κορυφαία σήμερα στελέχη «θήτευσαν» και αναδείχθηκαν δίπλα του.

Εφυγε από τη ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας σπουδαίος άνθρωπος αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σε δήλωσή του και συμπληρώνει ότι οι πρωτοβουλίες του έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς. ‘Ηταν αυτός που στην πραγματικότητα «άνοιξε» το πεδίο του investment banking στη χώρα μας και καθιέρωσε το θεσμό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας υπήρξε μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια , Μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. καθώς και μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Εταιρίας Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε.

Υπήρξε επίσης μη Εκτελεστικός Α’ Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, όπου και διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος από τον Ιανουάριο του 1992 έως τον Μάιο του 2004.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Αθήνα, 1955), καθώς και στο Harvard Business School (Advanced Management Program – άνοιξη 1979). Τον Ιούλιο του 1958 εισήλθε στην υπηρεσία του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Οικονομικής Αναπτύξεως (Ο.Χ.Ο.Α.), της μετέπειτα ΕΤΒΑbank, στην οποία εργάστηκε επί 33 χρόνια ως στέλεχος, Υποδιοικητής και Διοικητής κατά την περίοδο 2002-2003.

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε., Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από 12.1.1989 έως 31.1.1991, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, Μέλος της Επιτροπής των Αναπληρωτών Διοικητών των Ιδρυμάτων Μακροπρόθεσμης Πίστης των Χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) καθώς και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.)

Σάλλας: Εφυγε μια εμβληματική προσωπικότητα, ένας σπουδαίος άνθρωπος

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Ιάκωβου Γεωργάνα, ο κ. Σάλλας αναφέρει:

«Μια εμβληματική προσωπικότητα, ο φίλος και συνεργάτης Ιάκωβος Γεωργάνας δεν είναι πια αναμεσά μας.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο χώρο της Επενδυτικής Τραπεζικής και της Μακροπρόθεσμης Πίστης.

Είμασταν μαζί σε πολλά μετερίζια από το 1987, με κυριότερο το εγχείρημα της Τράπεζας Πειραιώς από την εξαγορά της Τράπεζας το 1991.

Ο εκλιπών διετέλεσε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας αποχωρώντας τελικώς από το Δ.Σ. της Πειραιώς το 2017.

Οι πρωτοβουλίες του Ιάκωβου Γεωργάνα έπαιξαν ρόλο αποφασιστικό στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς. ‘Ηταν αυτός που στην πραγματικότητα «άνοιξε» το πεδίο του investment banking στη χώρα μας και καθιέρωσε το θεσμό των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Λειτούργησε με το κύρος του ως σημαντικός θεσμικός παράγοντας μέσα από ένα πλήθος θέσεων που του εμπιστεύτηκε η αγορά . Αντιπρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέλος των Δ.Σ. του ΣΕΒ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, του ΙΟΒΕ, επί πολλά έτη στη διοίκηση της ΕΤΒΑ, πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ.α. ήταν μερικά από τα πόστα που ο εκλιπών υπηρέτησε αφήνοντας σημαντικό έργο.

Ο Ιάκωβος Γεωργάνας υπήρξε ένας ακέραιος, αισιόδοξος, ικανός και σπουδαίος άνθρωπος.

Είμαι ευγνώμων που συμπορευτήκαμε.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στου οικείους του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Αθήνα, 13.04.18

Μιχάλης Γ. Σάλλας»