Πετρέλαιο – Βουτιά 11% κάτω από τα 70 δολάρια

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον μηνών υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς το νέο στέλεχος Covid-19 πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης.

Η πτώση αυτή έρχεται να συνδυαστεί με τη βουτιά που καταγράφουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, μετά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νέα παραλλαγή της Covid που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα.

Το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε 11,8%, ή 9,28 δολάρια, στα 69,15 δολάρια το βαρέλι, στη χειρότερη μέρα του από τον Απρίλιο του 2020. Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 10,5% ή 8,66 δολάρια στα 73,56 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια οδεύουν προς την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Η μείωση των ταξιδιών και τα πιθανά νέα lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί.

«Φαίνεται ότι η ανακάλυψη μιας παραλλαγής της COVID-19 στη νότια Αφρική τρομάζει τις αγορές γενικά. Η Γερμανία περιορίζει ήδη τα ταξίδια από πολλά έθνη στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε στο CNBC ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.