“Πόλεμος” Βρετανίας – Ρωσίας με απελάσεις διπλωματών

 

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτεραιότητά της είναι μεριμνήσει για το προσωπικό της στη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Μόσχας να απελάσει 23 βρετανούς διπλωμάτες κλιμακώνοντας έτσι την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της επίθεσης στο Σάλσμπερι εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απελάσει 23 βρετανούς διπλωμάτες και θα κλείσει ένα βρετανικό προξενείο έπειτα από τα “προκλητικά” μέτρα που έλαβε το Λονδίνο για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η Ρωσία προέβη στην απόφαση αυτή έπειτα από αντίστοιχη που έλαβε η Βρετανία την Πέμπτη να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας θα συγκληθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να εξετάσει τα επόμενα βήματά του.

“Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να μεριμνήσουμε για το προσωπικό μας στη Ρωσία και να βοηθήσουμε εκείνους που θα επιστρέψουν στη Βρετανία. Η ευθύνη παραμένει στη ρωσική πλευρά να δικαιολογήσει τις ενέργειές της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της”.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θεωρούσε αναμενόμενα τα αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά: “Αναμέναμε μια τέτοιου είδους απάντηση. Η απάντηση της Ρωσίας δεν αλλάζει τίποτα στα γεγονότα: (πρόκειται για) απόπειρα δολοφονίας των δύο ανθρώπων σε βρετανικό έδαφος για την οποία δεν υπάρχει κανένα άλλο συμπέρασμα από το ότι είναι έργο της Ρωσίας”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

Κατηγορώντας τη Μόσχα “για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, παραδέχτηκε ωστόσο ότι “δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον” της Βρετανίας “να καταστρέψει τον διάλογο” μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Μόσχα αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Επιπλέον το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα στην περίπτωση που η Βρετανία προβεί σε περαιτέρω εχθρικά βήματα.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

“Τα μέτρα είναι πιο σκληρά αλλά άξιζε στους Βρετανούς. Και δεν αποκλείω να ακολουθήσουν και άλλα”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή).