Proton Bank: «Τρύπα» 321 εκατ. ευρώ

«Εμπνευστής κι οργανωτής του σχεδίου οικονομικής αφαίμαξης της Proton, ύψους 321 εκατ. ευρώ, ήταν ο μηνυόμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος τοποθέτησε τους δικούς του ανθρώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην ανώτατη επιτροπή πιστοδοτήσεων της Proton. O κ. Λαυρεντιάδης προκάλεσε με πρόθεση στα μηνυόμενα μέλη του Δ.Σ της Proton τη απόφαση να προχωρήσουν σε δανειοδότηση των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη, διότι τους έπεισε ότι επρόκειτο να καταστεί ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ισχυρή διεθνή παρουσία και ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα μηνυόμενα μέλη της διοίκησης θα μπορούσαν να προσδοκούν πολύ υψηλά αξιώματα με υψηλότατες απολαβές και μεγάλη εξουσία…».

Αυτό αναφέρεται στη νέα μήνυση-καταπέλτη κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που κατέθεσε προ μερικών ημερών η νέα διοίκηση της “Proton Bank”. Το συγκεκριμένο δικαστικό έγγραφο περιλαμβάνει νέα πλήρη ανάλυση των παράνομων δανειοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη από την Proton Bank με την χαρακτηριστική επισήμανση ότι υπήρχαν εταιρείες που λάμβαναν δάνεια από 250 μέχρι και 1200 (!)φορές μεγαλύτερα του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στην δεύτερη αυτή μήνυση το νέο διοικητικό συμβούλιο της Proton Bank παραθέτει νέα στοιχεία για την υπόθεση και κάνει αναφορές για «οργανωμένο σχέδιο πλουτισμού του ομίλου Λαυρεντιάδη σε βάρος της Proton, το οποίο συνέλαβε, οργάνωσε και κατεύθυνε κατά την εκτέλεση του ο ίδιος ο κ Λαυρεντιάδης».
Η μήνυση κατατέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012 και, εκτός του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στρέφεται και εναντίον άλλων 12 στελεχών της Proton Bank και των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Στη μήνυση ορίζεται το ποσό των απωλειών της τράπεζας λόγω της παράνομης δραστηριότητας του κ. Λαυρεντιάδη στα 321 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι «στη συνείδηση του κόσμου η Proton έμεινε ως ένα πιστωτικό ίδρυμα που έθεσε σε ανυπολόγιστο κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των καταθετών και εν τέλει ολόκληρου του πιστωτικού συστήματος με το να χαρίζει χρήματα σε μία ομάδα ημετέρων οι οποίοι με το πρόσχημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λήψης δανείων προς ενίσχυση της λυμαινόταν τα χρήματα των καταθετών…». Ο κ. Λαυρεντιάδης χαρακτηρίζεται «ο ενορχηστρωτής όλης της μεθόδευσης σε βάρος της τράπεζας».

Σημαντικό τμήμα της μήνυσης αποτελεί και η ανάλυση της πιστοδοτικής επέκτασης της Proton Bank. Όπως τονίζεται «η φρενήρης αυτή επέκταση δε συντελέστηκε στο πλαίσιο μίας έστω εντελώς αδικαιολόγητης προσπάθειας ν΄ αυξηθούν τα κέρδη της Proton, αλλά αποτελούσε το μέσο για την καταλήστευση των κεφαλαίων της Proton προκειμένου να προσποριστεί τ’ αντίστοιχα οφέλη ο όμιλος Λαυρεντιάδη. Με απλά λόγια οι πιστώσεις που χορηγούσε η Proton συνιστούσαν στην ουσία καλά ενορχηστρωμένες μεταφορές κεφαλαίων από την τράπεζα κατά κύριο λόγο προς τις εταιρείες που αποτελούσαν τον όμιλο Λ. Λαυρεντιάδη και τους ιδιοκτήτες τους».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά την περίοδο από 31 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι 31 Μαρτίου 2011 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 70,7%, δηλαδή κατά 806.979.000 ευρώ. Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη σημειώνεται εκείνη της First Aid Care που είχε μετοχικό κεφάλαιο 130.000 ευρώ κι έλαβε δάνειο 54.000.000 ευρώ (415 φορές πολλαπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου). Η εταιρεία Novo Atreus που είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, έλαβε δάνειο 72.000.000 ευρώ (δηλαδή 1200 φορές πολλαπλάσια του μετοχικού κεφαλαίου) . Ενδεικτική είναι ακόμη η περίπτωση της εταιρείας ΜΑΚ συμφερόντων Λαυρεντιάδη που κι αυτή είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ κι έλαβε δάνειο 70.000.000 ευρώ (1.167 φορές μεγαλύτερο)!

Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά στην προσπάθεια του κ. Λαυρεντιάδη να αποδυναμώσει τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας. Για αυτό το λόγο, όπως τονίζεται, σειρά στελεχών στις αρμόδιες υπηρεσίες παύθηκαν ξαφνικά, ενώ σε κρίσιμο πόστο τοποθετήθηκε μια υπάλληλος -είναι ανάμεσα στους μηνυόμενους- η οποία «στερείτο γνώσεων βασικών τραπεζικών θεμάτων».