Πυρά δέχτηκε το κονβόι των Ελλήνων από Μαριούπολη – Θα διανυκτερεύσουν στη Ζαπορίζια

Σε μια εφιαλτική διαδρομή όπου υπήρχαν πάνω από 20 αυτοκίνητα με 82 άτομα – Έλληνες πολίτες, δημοσιογράφους και προσωπικό του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη- αυτό στο οποίο επέβαινε το συνεργείο του MEGA δέχτηκε πυρά, χωρίς ωστόσο να προκύψει ευτυχώς κάποιος τραυματισμός και τα μέλη της αποστολής να φτάσουν σώοι στη Ζαπορίζια, όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Όπως περιέγραψε ο ανταποκριτής του in και του MEGA, Γιάννης Χαραμίδης, «οι ριπές που δεχτήκαμε ήταν σε δρόμο έξω από τη Μαριούπολη και ήταν προειδοποιητικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνθηκαν οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ έμεινε από καύσιμα και έτσι απόψε θα μείνουν στη Ζαπορίζια. Εκεί βρίσκονται επίσης τα οχήματα που μετέφεραν τους απεσταλμένους του Star, του Alpha, του Open, του ΑΝΤ1, του MEGA και της ΕΡΤ. Προβλήματα με καύσιμα και λάστιχα αντιμετώπισαν και άλλα αυτοκίνητα, ενώ ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1  μετέδωσε πως κάποια λάστιχα έσκασαν από πυροβολισμούς.

«Σκοπευτές μάς σημάδευαν, υπάρχουν μπλόκα φιλορώσων αυτονομιστών»

«Δεν ήθελαν να περάσουμε. Ειδικοί σκοπευτές μάς κοίταζαν και σημάδευαν. Υπήρχαν παιδιά. Οι έλεγχοι είναι μεγάλοι. Ακούγονταν εμβατήρια στη Ζαπορίζια», έτσι περιέγραψε την έως τώρα διαδρομή ο δημοσιογράφος του Alpha  στη Μαριούπολη, Αλέξης Κουβέλης.

«Δεν συναντήσαμε εμπόδια στην έξοδο από τη Μαριούπολη. Πέντε χιλιόμετρα αργότερα άρχισαν τα προβλήματα. Οι Ρώσοι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα. Αιφνιδιάστηκαν. Χάσαμε κάποια στιγμή μισή με μία ώρα» μετέδωσε, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Δανέζης από το κανάλι OPEN, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνάντησε πολλά μπλόκα Ρώσων αυτονομιστών.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος, τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας χτυπήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν υπάρχουν απώλειες. «Ξεκινήσαμε στις 11 το πρωί με περισσότερα από 40 αυτοκίνητα κυρίως με γυναίκες και μικρά παιδιά από τη Μαριούπολη. Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης, πέσαμε σε έναν ουλαμό ρωσικών αρμάτων, με τους στρατιώτες να έχουν τα όπλα παρατεταμένα και να μας σημαδεύουν» είπε αρχικά ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων του OPen.

Στη συνέχεια υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, με το κονβόι να συνεχίζει την πορεία του, όμως σε ένα σημείο χρειάστηκε να μπει σε χωματόδρομο και εκεί «τα πρώτα αμάξια δέχθηκαν πυρά. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αναστροφή και να φύγουμε με σκασμένα λάστιχα».

Το κονβόι θα διανυκτερεύσει στη Ζαπορίζια, ενώ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, θα υπάρξει επικοινωνία με τον Έλληνα πρέσβη και το ΥΠΕΞ, για να διαπιστωθεί αν όλα τα μέλη της αποστολής έχουν φτάσει στο σημείο με ασφάλεια.

Σήμερα εκκένωση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης από μέρος του προσωπικού και Ελλήνων πολιτών