“Δωρεάν Παιδεία”, το πιο σύντομο ανέκδοτο! -Φροντιστήριο 17 ώρες την εβδομάδα – 1000 ευρώ τον μήνα το κόστος για τους γονείς

Δεκαεπτά ώρες την εβδομάδα φροντιστήριο και ένα ποσό που μπορεί και να φτάνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως δίνουν ελληνικές οικογένειες για τη «δωρεάν παιδεία» της Γ’ Λυκείου.

Όπως φανερώνουν τα στοιχεία από την Ομοσπονδία φροντιστών Ελλάδας, τα μαθήματα στα φροντιστήρια φέτος αντί να μειωθούν αυξήθηκαν κατά δύο με τρεις ώρες εβδομαδιαίως…

Τη φετινή χρονιά, στην Γ’ Τάξη Λυκείου διδάσκονται εξάωρα μαθήματα την εβδομάδα ανά ομάδα προσανατολισμού, με μοναδικά μαθήματα γενικής παιδείας (που τα διδάσκονται δηλαδή όλοι) τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Θρησκευτικά και τη Γυμναστική. Στην Γ’ Τάξη του οι μαθητές διδάσκονται βασικά τα μαθήματα στα οποία θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι μαθητές στην τελευταία τάξη του Λυκείου, έτσι, δεν παίρνουν όλοι γενική παιδεία Μαθηματικών, Ιστορίας ή άλλων μαθημάτων, καθώς το νέο σύστημα που ψηφίστηκε πέρυσι ορίζει ότι οι εγκύκλιες γνώσεις των μαθητών σταματούν στη Β’ Λυκείου.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές δαπάνες των οικογενειών για τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες των παιδιών τους (μαζί με τις δαπάνες για ιδιωτικά σχολεία) έφτασαν το 2017 τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτή ήταν η κατώτερη τιμή που έφτασαν ποτέ, με το κράτος να «δίνει»επίσης σε δημόσιες επενδύσεις σχεδόν 5 δισεκατομμύρια για την εκπαίδευση.