“Μπαλώματα” η λύση για το χρέος που ετοιμάζουν οι θεσμοί – Δηλώσεις Ρέγκλινγκ, Τσακαλώτου

…Ξανά μανά τα ίδια από τους ευρωπαικούς θεσμούς για το ελληνικό χρέος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι και αυτό θα …τακτοποιηθεί, αλλά το πως, θα το δούμε στις 21 Ιουνίου.  Αυτά πάντως που είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν προδιαθέτουν για κάτι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. “Μπαλώματα”.

Η Ελλάδα, είπε σε συνέντευξη στο πορτογαλικό «Publico», χρειάζεται μια περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους ιδίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη λήψης νέων μέτρων -εφόσον κριθεί αναγκαίο- προκειμένου η χώρα να καταστεί ελκυστική για επενδύσεις. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είπε ο Ρέγκλινγκ  μια νέα παρέμβαση στο χρέος δεν είναι τόσο σημαντική, γιατί έχει προηγηθεί η ελάφρυνση του 2012. Ωστόσο, συνέχισε, «σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχει ένα ζήτημα, επειδή θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις».

«Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη, το οποίο θα περιλαμβάνει φόρους που δεν θα είναι πολύ υψηλοί, και ένα καλό κανονιστικό περιβάλλον» επεσήμανε, στη συνέχεια.

Ο Ρέγκλινγκ  επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρωζώνης για ελάφρυνση χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, εφόσον κριθεί αναγκαίο και εφόσον η Ελλάδα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, ο Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την εξάλειψη του ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ εξήρε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τονώνουν την ανάπτυξη. «Οι αγορές γνωρίζουν την πρόοδο και θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές» επεσήμανε.

Είπε όμως ότι η χώρα αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και γι’ αυτό χρειάστηκαν οκτώ χρόνια προσαρμογής, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ολοκλήρωσαν τα προγράμματος βοήθειας εντός τριών ετών.

Τσακαλώτος στην Zeit: Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει πια χρόνος για χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ

 

X.Φάιλμπριφ (Πρόεδρος EWG) : «Αξιόπιστη» συνολική λύση για την Ελλάδα στις 21 Ιουνίου

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SZ

Για πολιτικούς λόγους η καγκελάριος και ο υπ. Οικονομικών προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν την ελάφρυνση του χρέους σχολιάζει η SZ.

Η SZ κάνει λόγο για ένα «ακριβό κόλπο».

Όπως γράφει η εφημερίδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ένας μετρ των πολιτικών συμβολισμών. Στην παρούσα φάση υποδύεται τον αγγελιοφόρο μιας νέας εποχής που αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο λήγει το δανειακό πρόγραμμα και η Ελλάδα αναμένεται να ανακτήσει την κυριαρχία της, να απαλλαγεί από το δόγμα της λιτότητας των πιστωτών και να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί. Ωστόσο η εικόνα αυτή παραβλέπει την πραγματικότητα. Ήδη από τώρα ο δανειακός κορσές έχει δεθεί σφιχτά έως το 2060. Εάν δεν γίνουν κι άλλες ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει αυτό που είναι τώρα: ένα κράτος υπό ξένη διοίκηση. Όπως φαίνεται, η Γερμανία δεν θέλει να αλλάξει αυτό. Από φόβο έναντι των λαϊκιστών στη Βουλή, η καγκελάριος και ο υπ. Οικονομικών προσπαθούν πάση θυσία να αποτρέψουν την ελάφρυνση του χρέους. Έτσι εναντιώνονται στη συμβουλή του ΔΝΤ. Το Βερολίνο ζητούσε την εμπειρία του μόνον όσο αυτή συμβάδιζε με τους πολιτικούς του στόχους. Τώρα που το ΔΝΤ ζητά κάτι που δεν βολεύει, η γερμανική κυβέρνηση κάνει ένα κόλπο. Για να κρατήσει ήρεμες τις αγορές, εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην Αθήνα ένα πρόσθετο μαξιλάρι δισεκατομμύριων. Τα αναγκαία χρήματα υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να πείσουν τους (γερμανούς) πολίτες ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες γερμανικές εκλογές».