“Πτωχός” με βίλα 1400 τμ στην Κηφισιά χρωστάει στη ΔΕΗ 24.000 ευρώ – Ήταν στο…κοινωνικό τιμολόγιο

Έργα και ημέρες της καταχρεωμένης ΔΕΗ: Ιδιοκτήτης βίλας στην Κηφισιά 1.400 τ.μ, δήλωνε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εταιρεία ύψους 24.000 ευρώ!

Ο …πτωχός πλην…τίμιος ιδιοκτήτης περιλαμβάνεται  στους 60.000 κακοπληρωτές της ΔΕΗ που τις προηγούμενες μέρες κατονόμασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της εταιρείας να εισπράξει τα οφειλόμενα που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ…

Τα πλαστά πιστοποιητικά καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ είχε αποκαλύψει και πριν ένα χρόνο η ΔΕΗ, αλλά τίποτα σχεδόν δεν έγινε στην πράξη.
Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της ΔΕΗ είχαν διαπιστώσει τα παραποιημένα δικαιολογητικά των δικαιούχων που παρουσίαζαν χαμηλό εισόδημα αλλά στο μεταξύ βρέθηκαν με καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και πολυτελή αυτοκίνητα.

Στους τελικούς πελάτες εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών: επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, οι οποίοι εκτιμάται ότι φτάνουν περίπου τους 200.000. Στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται καταναλωτές που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, αλλά καθώς κανείς άλλος προμηθευτής δεν τους αναλαμβάνει, καταλήγουν υποχρεωτικά και πάλι στη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους ηλεκτροδοτεί, με αυξημένο τιμολόγιο, το οποίο άλλωστε συνεχίζουν να μην πληρώνουν.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, 65.000 με 70.000 τελικοί πελάτες χρωστούν περί τα 3.000 ευρώ ο καθένας και περισσότερα από 700.000.000 ευρώ συνολικά. Πρόκειται για την κατηγορία μπαταχτσήδων που μπήκε πρώτη στο στόχαστρο της επιχείρησης για είσπραξη χρεών.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος –διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, είχε αποδώσει τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών πελατών καθώς και σε εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης. Μάλιστα, τότε είχε επιρρίψει ευθύνες και στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), στον οποίο αν και η ΔΕΗ αποστέλλει περί τις 300.000 εντολές αποκοπής τον χρόνο, υλοποιεί ένα μικρό ποσοστό.