Ράλι 3% για το αλουμίνιο μετά τις κυρώσεις στη Rusal

Η τιμή του αλουμινίου αυξήθηκε ως και 3% τη Δευτέρα, μετά την επιβολή κυρώσεων στην Rusal από τις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το συμβόλαιο του αλουμινίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άγγιξε το πρωί της Δευτέρας τα 2.124 δολάρια τον τόνο.

Ωστόσο το μέταλλο παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά. Μετά την άνοδο πάνω από τα 2.600 δολάρια το Δεκέμβριο, το αλουμίνιο έχει βρεθεί σε κλοιό πιέσεων.

Το αλουμίνιο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου ανέβηκε από τα $1.980/τόνο την περασμένη Παρασκευή 6 Απριλίου, έως και στα $2.144/τόνο χθες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο την τελευταία διετία για την τιμή του αλουμινίου στο LME.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ακατέργαστου αλουμινίου για τις ΗΠΑ, με περίπου 700 χιλ. τόνους σε σύνολο εισαγωγών 5 εκατ. τόνων. Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς οι κυρώσεις εναντίον της Rusal, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά του μετάλλου, επηρεάζοντας τόσο τις τιμές όσο και τις φυσικές παραδόσεις.

«Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, εάν οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τη ροή αλουμινίου της Rusal στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα θα οδηγήσει στη μείωση της προσφοράς από την πλευρά μονάδων αλουμινίου στις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον  Χάμιλτον.

Η ρωσική βιομηχανία Rusal παράγει περίπου το 6% της παγκόσμιας αγοράς αλουμινίου και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ είναι τόσο αυστηρές, που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τον Ο. Ντεριμπάσκα να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή για τις εταιρείες του σε αμερικανικά δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι εμπορευμάτων και μετάλλων ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τις κυρώσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg, πέντε μεγάλοι οίκοι που προμηθεύονταν αλουμίνιο από τη Rusal μετά από σχετικές εισηγήσεις τόσο των τραπεζών όσο και των νομικών τους συμβούλων, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη ρωσική εταιρεία μετά τις εξελίξεις της περασμένης Παρασκευής.

 Σε θέση ισχύος

Το έλλειμμα προσφοράς φέρνει σε θέση ισχύος τους δυτικούς παραγωγούς που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και τους δασμούς Trump, όπως η Alcoa και η Century Aluminum που είδαν τις μετοχές τους να ενισχύονται σημαντικά, μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. Το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους παραγωγούς όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία αναβαθμίζεται μαζί με τα δυτικά εργοστάσια αλουμινίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων από τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά. Άλλωστε η Αλουμίνιον της Μυτιληναίος, είναι το μεγαλύτερο και πιο ανταγωνιστικό εργοστάσιο για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.