Ρέγκλινγκ: Η προληπτική γραμμή είναι καλό, προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις σε αγορές-πολίτες – Με μεταρρυθμίσεις, δεν είναι αναγκαία – Οι συντάξεις θα περικοπούν το 2019

 

Μηνύματα Κλάους Ρεγκλινγκ στην Αθήνα, μέσω συνέντευξής του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

«Πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, σημαίνει πρόσθετη εποπτεία», επισημαίνει, αναφερόμενος στις αποφάσεις για  το ελληνικό χρέος, που όπως εκτιμά,  θα ληφθούν πριν από τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την αγορά δανείων του ΔΝΤ (που είναι πιο ακριβά) από τον ESM.

Αναφερόμενος στην προληπτική γραμμή πίστωσης, εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί, αλλά το να έχει μία χώρα στη διάθεσή της μία προληπτική γραμμή είναι καλό, γιατί προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις αγορές, τους επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες.

«Αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το εάν είναι αναγκαία. Αν όλα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόσβασή της στις αγορές, τότε με βάση τα όσα γνωρίζουμε, πιθανότατα δεν είναι αναγκαία».

Ο Ρέγκλινγκ επιμένει στις περικοπές συντάξεων το 2019, καθώς χωρίς τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα πάντα καταρρέουν, όπως τονίζει.

Σε ερώτηση για το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015, της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το προσδιόρισε στα 86 δισ.

Και ένα αισιόδοξο μήνυμα: Εαν οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι θετικές, τότε θα ενεργοποιηθεί πακέτο θετικών μέτρων.