Reuters: Η Ελλάδα αναζητά πρωτότυπους τρόπους στήριξης των τραπεζών

H δαμόκλειος σπάθη εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει σε ανάλυσή του αρθρογράφος του Reuters. Όπως επισημαίνει, «η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι σωτήρες της αναμένεται να ανακοινώσουν σύντομα το ακριβές ποσό που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να χρειάζονται έως τα 50 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη ο τραπεζικός κλάδος εκτινάχτηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σημειώνοντας άνοδο 21%, χάρη στις προσδοκίες της αγοράς ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου θα είναι ευνοϊκό για τους μετόχους τους.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες – Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank EFG και Τράπεζα Πειραιώς – υπέθεταν μέχρι τώρα ότι θα υποστούν κούρεμα 75% στην αξία των ομολόγων που κατέχουν: Το 53,5% από αυτό οφείλεται στην απομείωση της ονομαστικής τους αξίας. Το υπόλοιπο οφείλεται στην ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα 30ετή, και την αποτίμησή τους σε όρους τρέχουσας αξίας.

Μια ιδέα που κυκλοφορεί, σύμφωνα με δύο άτομα προσκείμενα στις διαπραγματεύσεις, είναι να αποφύγουν οι τράπεζες αυτές τις επιπλέον ζημίες της τάξης του 22%. Βάσει των όρων του πακέτου διάσωσης, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα οποιαδήποτε τράπεζα που δεν θα καταφέρει να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο.

Το ΕΤΧΣ θα μπορούσε όμως, ενδεχομένως, να εγγυηθεί ότι τα νέα ομόλογα θα αποπληρωθούν στην πλήρη ονομαστική αξία τους. Αυτό θα περιόριζε το κούρεμα στο 54%, κλείνοντας την κεφαλαιακή τρύπα των τραπεζών κατά 7 δισ. ευρώ περίπου.

Το σενάριο αυτό προκάλεσε μάλλον υπερβολική ευφορία. Η τρόικα θα μπορούσε κάλλιστα να το απορρίψει, εφόσον θεωρήσει ότι συνιστά επιδότηση των μετόχων. Ακόμα και αν εφαρμοστεί, το κεφαλαιακό κενό των τραπεζών θα υπερβαίνει και πάλι κατά πολύ την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους, που ανέρχεται συνολικά μόλις στα 3,3 δισ. ευρώ.

Ένα τέχνασμα σαν κι αυτό ενδέχεται όμως παρόλ’ αυτά να κάνει όλη τη διαφορά στο εάν θα μπορέσει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών και να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορέσουν να καλύψουν τουλάχιστον το 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από ιδιώτες, θα ανακεφαλαιοποιηθούν με νέες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Όσες όμως δεν το καταφέρουν, θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κανονικές μετοχές – γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια αραίωση της τιμής της μετοχής (dilution) τους.

Από αυτό θα εξαρτηθεί τελικά εάν η δαμόκλειος σπάθη απλώς θα τραυματίσει τους μετόχους ή εάν θα τους αποκεφαλίσει».