Η πολυετής ανοδική πορεία του χρυσού φαίνεται να βρίσκει εμπόδια, όμως είναι ίσως πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οριστική αντιστροφή της τάσης. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς η αγορά του χρυσού έχει πλέον εξελιχθεί σε ψυχολογικό παιχνίδι. Το επίπεδο στήριξης εντοπίζεται πλέον στα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η αντίσταση στα 1.550 δολάρια ανά ουγκιά, επισημαίνει στη σημερινή του ανάλυση ο Ole S. Hansen, επικεφαλής στρατηγικής της Saxo Bank.
Παράλληλα, οι επενδυτές που επέλεξαν να επενδύσουν στο χρυσό μέσω των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και των Διαπραγματεύσιμων Προϊόντων (ETPs), συνέχιζαν να αυξάνουν τις θέσεις τους μέχρι το Φεβρουάριο, όταν πλέον η πτώση της τιμής έγινε πιο αισθητή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επενδυτές θεωρούνται πιο συντηρητικοί, πραγματοποιώντας επενδύσεις με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα. Αυτή η κατηγορία επενδυτών, εκτός από τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές, περιλαμβάνει και κάποια μεγάλα hedge funds, όπως το Paulson & Co, το οποίο μέχρι το τέλος του 2012 διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό του 21,8 εκατ. μετοχές του μεγαλύτερου ETF σε χρυσό, του SPDR Gold Trust.
Τεχνικές προοπτικές
Την πτώση της τιμής κατά 59 δολάρια ΗΠΑ την Παρασκευή, ακολούθησε ακόμα μεγαλύτερη πτώση τη Δεύτερα και το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα σταματήσει αυτή η πορεία. Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχει στήριξη από τα θεμελιώδη στοιχεία κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όμως η αγορά την προσπερνά. Μέχρι να βρεθεί νέα στήριξη, μια συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις ΗΠΑ θα έχει πολύ μικρή ή μηδενική επίδραση στην τιμή του χρυσού. Η τεχνική εικόνα δεν είναι πολύ σαφής, αλλά εντοπίζουμε την αντίσταση στο εύρος τιμών από 1.500 έως 1.525 δολάρια ανά ουγκιά.
Η περαιτέρω πτώση προς τα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά, που αντιπροσωπεύει μια διόρθωση κατά 50% του ανοδικού ράλι που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, είναι πλέον ορατή. Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα τιμή, λίγο πιο πάνω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά βρίσκεται ανάμεσα στα όρια των 1.300 και 1.425 δολαρίων ανά ουγκιά, τιμές στις οποίες ο χρυσός κινήθηκε για έξι μήνες από τα τέλη του 2010 μέχρι τις αρχές του 2011.
Στον απόηχο των γεγονότων
Η πολυετής ανοδική πορεία του χρυσού έχει τελειώσει, όμως είναι ίσως πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οριστική αντιστροφή της τάσης. Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς η αγορά του χρυσού έχει πλέον εξελιχθεί σε ψυχολογικό παιχνίδι. Θα αναγκαστούν οι επενδυτές σε ETPs να συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις τους ή θα υπάρξει στήριξη από τις ισχνές επιδόσεις της Παγκόσμιας οικονομίας; Η πρώτη περίπτωση, παράλληλα με τις εντολές πώλησης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς. Σε προηγούμενες αναλύσεις μας, διατηρούσαμε μια εποικοδομητική άποψη για την πορεία του χρυσού, γνωρίζοντας όμως ότι μια διάσπαση των 1.500 δολαρίων ανά ουγκιά θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού. Εντοπίζουμε πλέον το επίπεδο στήριξης στα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, με την αντίσταση να εντοπίζεται στα 1.550 δολάρια ανά ουγκιά.