Πτώση στις αγορές μετά τη «βουτιά» στη Wall – Εν αναμονή παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών

Αρνητικό γύρισμα καταγράφουτν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell off στη Wall Street, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να καθησυχάσουν τις αγορές.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX γύρισε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας πτώση 0,65% στις 11.417 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 0,77% στις 7.092 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,8% στις 5.209 μονάδες. Οι αγορές στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικρά πρόσημα καταγράφουν οι μετοχές στην Ασία, με τις τιμές του πετρελαίου να επεκτείνουν τις απώλειές τους καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ιστορική μείωση στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να αποτελεί οιωνό παγκόσμιας ύφεσης.

Οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, οδηγώντας τις αποδόσεις των 30ετών αμερικανικών τίτλων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,965%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν στο 1,545%, χαμηλότερα από αυτές των διετών τίτλων. Μια τέτοια αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων έχει να καταγραφεί από το 2007 όταν προμήνυσε τη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,7% ενώ πρόσκαιρα υποχώρησε σε χαμηλό επταμήνου. Ο ιαπωνικός Nikkei κατέγραψε πτώση 1,3% ενώ ο σύνθετος δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε κατά 0,4%.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,31%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,25% στις 2.815,80 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχώρησε κατά 0,6% στα 59,12 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε πτώση κατά 3% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αμερικανικό αργό κατέγραψε νωρίτερα πτώση κατά 0,4% στα 55,03 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του χρυσού, που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, αυξήθηκε κατά 0,3% στα 1.521,00 δολάρια η ουγγιά.