Σελόντα – Νηρέας: Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας από την πτώση της τουρκικής λίρας

 

Η πώληση των δύο leader του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, της ΣΕΛΟΝΤΑ και του ΝΗΡΕΑ στο αμερικανικό fund Amerra Capital Management  πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου η ραγδαία αύξηση της τουρκικής παραγωγής σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχουν δώσει στη Τουρκία την δυνατότητα να διεισδύσει με άκρως ανταγωνιστικούς όρους στις ευρωπαϊκές αγορές, εκτοπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις το ελληνικό προϊόν και αυξάνοντας κατακόρυφα την προσφορά…

Σημειώνεται ότι το Amerra επικράτησε του επενδυτικού fund Diorasis, ενώ οι πρώτες υπογραφές αναμένεται πως θα  έχουν πέσει μέσα στον Απρίλιο προκειμένου στη συνέχεια να δοθούν και οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το fund Amerra Capital Management έχει ήδη ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μας έχοντας εξαγοράσει την Ανδρομέδα το 2016.
Η Ανδρομέδα κατόρθωσε να σημειώσει ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων το 2016, ενώ το 2017 έκλεισε με πωλήσεις 110 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 16 εκατ. ευρώ .
Η εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας εξάγει το 85% της παραγωγής της, έχοντας ήδη παρουσία σε 20 χώρες, και τα προϊόντα της προτιμούν 180 εκατομμύρια καταναλωτές.

Η Ανδρομέδα απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών.