Σκόπια: Ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας – Δήλωση Κοτζιά

Επιγραφή η οποία αναγράφει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας, τοποθετήθηκε στο άγαλμά του, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Σύμφωνα και με το σχετικό Tweet, του Νίκου Κοτζιά, “σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν”.

Ειδικότερα η επιγραφή αναφέρει: “Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής”.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αντιδράσεις από εθνικιστικούς κύκλους οι οποίοι ευθύνονται για την προσπάθεια καταστροφής της πινακίδας.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 12 Αυγούστου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας απαγορεύεται πλέον να χρησιμοποιείται.