Σκυλακάκης: Θα συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης φόρων – “Κλειδί” συγχωνεύσεις μικρομεσαίων

Παρά τις θύελλες, θα συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης των φόρων, διότι απελευθερώνει τη δυναμική της οικονομίας» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στην εκπομπή του Open TV, «Ώρα Ελλάδος».

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα έρθουν σημαντικά ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης στα ταμειακά διαθέσιμα. «Στόχος τη κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει μέσα στον Σεπτέμβρη τα 15 προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Το δεύτερο είναι ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων στις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό προσθέτει άλλα 5 δισ. ευρώ στη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα μας ξεκλειδώσει ένα μεγάλο κομμάτι για δάνεια. Συνολικά 12,7 δισ. είναι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 5 δισ. ευρώ από άλλους οργανισμούς. Παράλληλα, ξεκινούν μεγάλα προγράμματα, όπως το Εξοικονμώ και θα βγαίνουν συνεχώς προγράμματα από το νέο έτος».

«Κλειδί οι συνεργασίες των μικρομεσαίων για πρόσβαση στη χρηματοδότηση»

Ειδικότερα αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αναπληρώτης υπουργός σημείωσε πως «δάνεια αποκλειστικά για τις μικρομεσσαίες επιχειρήσεις φτάνουν 1,5. δισ. ευρώ».

«Θα έχουμε ικανό αριθμό προγραμμάτων επιδοτήσεων. Έχουμε έναν πολύ ανηφορικό δρόμο μπροστά μας. Μέχρι να ενταχθεί ένας έργο και να υλοποιηθεί, έχουμε βουνά μπροστά μας να ξεπεράσουμε. Τα προγράμματα έχουν ευκολότερη απορροφητικότητα και πρέπει να προσέξεις να επενδυθούν σωστά. Τα έργα θα αρχίσουν να απορροφούνται μετά το 2022».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας: «Το σχέδιο δεν έχει μόνο συγχωνεύσεις, έχει συνεργασίες και εξαγορές.Τα κίνητρα είναι φορολογικά, αδειοδοτικά, και δανειακά. Το κλειδί στο σχέδιο είναι για πρώτη φορά βάζουμε κάποια κριτήρια, ώστε η συγχώνευση να είναι πραγματική, να δημιουργεί ένα καινούργιο μέγεθος. Η Ελλάδα έχει τις μικρότερες μικρές, τις μικρότερες μεσαίες και τις μικρότερες μεγάλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αρθροίσουν δυνάμεις. Είναι ένα από τα κλειδιά χρηματοδότησης. Αν αποφασίσεις να συνεργαστεις, ανεξαρτήτως κλάδου, θα έχεις πρόσβαση στα δάνεια».

Ερωτώμενος αν θα υπάρξουν νέες φοροελαφρύνσεις, απάντησε πως: «Το 2022 έχουμε μπροστά μας μια συνθήκη, είναι η δημοσιονομική ελευθερία υπό προϋποθέσεις: μπορεί να ξοδεύεις χωρίς δημοσιονομικό χώρο, μόνο για την πανδημία και δεν μπορείς να παίρνεις μόνιμα μέτρα. Ο δημοσιονομικός χώρος θα έρθει από τον ρυθμό ανάπτυξης. Πρέπει η οικονομία να παράξει πλούτο για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Παρά τις θύελλες, θα συνεχιστεί η στρατηγική μείωσης των φόρων. Αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί με απόλυτη συγκέντρωση και επικέντρωση στο στόχο. Ρόλο στην ανάπτυξη παίζει και η σταθερότητα της πολιτικής. Μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης αφορούν από το 2023».

«Ο εμβολιασμός είναι το καίριο θέμα για να ξεπεράσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις»

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό υπογράμμισε πως: «Να είμαστε δίκαιοι με τον κόσμο, ήδη στους ενήλικες έχουμε πλησιάσει το 80% και στο γενικό πάνω από το 60%, λίγο κάτω απότ ο μέσο όρο της Ευρώπης. Ο εμβολιασμός για εμάς είναι καίριο θέμα, το μόνο εργαλείο να ξεπεράοσυμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Πιστεύω ο ρυθμός θα αυξηθεί. Κάποιοι φοβούνται, αλλά ειναι αδικαιολόγητος ο φόβος. Είναι ένα βήμα για τον ευατό του και για τους συμπολίτες του».