ΔΙΠΛΗ “ΦΑΠΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: SPD: Οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα χάσουν από ελληνικό κούρεμα – Σύμβουλος Μέρκελ: Tα δάνεια δεν πρέπει να παραγραφούν

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θεωρούν σίγουρο το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που θα επιφέρει απώλειες στους Γερμανούς φορολογούμενους, καλώντας τους να αντισταθούν.

Παράλληλα καλούν τον Β. Σόιμπλε να μην κρύβεται και να πει την αλήθεια.

Επίσης ο Γερμανός οικονομολόγος και ένας εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν την κ. Μέρκελ, Λαρς Φελντ, τάσσεται κατά της προοπτικής νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και συμβουλεύει την Αθήνα να μην θέσει προς το παρόν το ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα του μεγέθους του δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής Κάρστεν Σνάιντερ δηλώνει στο Focus ότι «αυτή τη φορά δεν πρόκειται για νέα δάνεια, αλλά για ελάφρυνση του χρέους με άμεσες απώλειες για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό».

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, ο κ. Σνάιντερ καλεί τον κ. Σόιμπλε «να πει την αλήθεια στους Γερμανούς, ακόμη και αν είναι πικρή», ενώ σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τάσσεται κατά της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον μηχανισμό ΕΜΣ.

Εξάλλου, ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ δήλωσε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία:

«Στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός προσωπικού στον δημόσιο τομέα και εκεί βλέπει κανείς αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για να εφαρμοστούν οι οδηγίες της τρόικας. Η Γερμανία δεν προτίθεται να παραιτηθεί από κεφάλαια, από πόρους που έχει επενδύσει στην Ελλάδα» και τονίζει ότι «τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί δεν πρέπει να παραγραφούν».

Προειδοποιεί μάλιστα ότι «εάν ετίθετο σήμερα η προοπτική ενός κουρέματος για την Ελλάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια μείωση των προσπαθειών», καθώς όπως λέει, αυτό συνέβη και στο παρελθόν.

Τέλος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη ο κ. Φελντ υποστηρίζει ότι «σίγουρα δεν έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα».