Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεση Novartis ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του Ποταμιού, ωστόσο ήταν ξεκάθαρος για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση εμπλέκοντας πολιτικά πρόσωπα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι αντίπαλοι της είναι ένοχοι, επειδή απλώς είναι αντίπαλοι. Οι πολίτες όμως θέλουν στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια. Θα ζήσουν για μερικές μέρες, μια καταιγίδα από καταγγελίες, φήμες, διαρροές, βρισιές, λάσπη, μηχανορραφίες, στοιχεία που δεν θα ξέρεις αν είναι αληθινά ή κατασκευασμένα, και τελικά θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα. Αυτό άλλωστε, βολεύει ως ύστατη λύση και τους κυβερνώντες. Μπορεί να μην έχουμε ενόχους, αλλά δεν θα έχουμε και αθώους, θα έχουμε μόνο σκιές! Και αυτό είναι το χειρότερο για μια κοινωνία που δεν αντέχει να βλέπει άλλες σκιές», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας:
-Να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης. Παρακρατικές μέθοδοι και επιλεκτικές στοχοποιήσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές,
-Να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και οι βουλευτές-ανακριτές να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών, που διερευνούν εδώ και χρόνια το σκάνδαλο Novartis.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι η ζημιά φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και πρότεινε «να αναζητήσουμε τις δικαστικές και πολιτικές ευθύνες, δίχως να χαριστούμε σε κανέναν».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει τη κρίση και τις παθογένειες απαιτείται τόλμη και ευθύνη απ΄όλους στέλνοντας μήνυμα στις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις που μετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής. «Το Κίνημα Αλλαγής ή θα υπάρξει ως Κίνημα τόλμης κι ευθύνης ή δεν θα υπάρξει. Θέλουμε μια συμμαχία, που δίνει δύναμη στις λύσεις. Μια συμμαχία, που σπάει τους κομματικούς μηχανισμούς. Μια συμμαχία χωρίς επετηρίδα. Τα παλιά αναγνωστικά της πολιτικής δεν λένε τίποτε πια γι’ αυτά που ζούμε. Είμαστε λοιπόν διατεθειμένοι να γράψουμε νέες σελίδες; Τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες θα φανεί. Δέκα χρόνια μετά την κρίση, κάποιοι συνεχίζουν να βρίσκουν σιγουριά στο παρελθόν» τόνισε.
Για τον κ. Θεοδωράκη το μέτωπο σε κάθε αντίληψη όσων θέλουν με αφορμή το Σκοπιανό να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις για δικό τους όφελος είναι αδιαπραγμάτευτο. «Αυτοί που θέλουν να συνυπάρξουν στις νέες πλατείες με τους εθνικιστικά αγανακτισμένους δεν είναι σύμμαχοι μας, είτε λέγονται κεντρώοι, είτε λέγονται κεντροαριστεροί, είτε λέγονται κεντροδεξιοί».
Επί της ουσίας της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε υπέρ της αποδοχής του όρου Γκόρνα-Μακεντόνιγια. «Ζητάμε να αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία, να απαλλαχθούν από αλυτρωτισμούς, αλλά όταν αυτά γίνουν θα δώσουμε τα χέρια, γιατί όπως έλεγε ο Καμύ: «Αγαπώ υπερβολικά την πατρίδα μου για να είμαι εθνικιστής», πρόσθεσε.
Ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε τόλμη και ευθύνη και στην οικονομία και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα με αιχμή τη Δημόσια Διοίκηση και την Παιδεία ασκώντας έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για την πολιτική που ακολουθούν.