Στην Αθήνα ο Πάπας Φραγκίσκος – Κυριακή στη Μυτιλήνη, λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής

Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναμένεται να αφιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γύρω στις 11:00 και θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στην Ελλάδα θα βρίσκεται από σήμερα Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έως και τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου ο Πάπας Φραγκίσκος, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναμένεται να αφιχθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γύρω στις 11:00 και θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα έρθει για δεύτερη φορά στη χώρα μας, καθώς είχε προηγηθεί η επίσκεψή του το 2016, ενώ ο πρώτος Ποντίφικας που είχε βρεθεί στην Ελλάδα μετά το Σχίσμα του 1.054 ήταν ο Ιωάννης Παύλος το 2001.

Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει τόσο με την κ. Σακελλαροπούλου, όσο και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 της ίδιας ημέρας. Εκεί, ο Ποντίφικας θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, όπου ενδέχεται να διαφανεί αν υπάρχουν πράγματι βήματα προσέγγισης ανάμεσα σε Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Το πρωί της Κυριακής (5.12), στις 10:00 ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, την οποία είχε επισκεφθεί και το 2016. Ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ, ενώ θα επιστρέψει στη συνέχεια στην Αθήνα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 16:45, θα τελέσει λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τέρψιν των καθολικών πολιτών της χώρας οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία ξεπερνούν τις 250.000.

Δρακόντεια μέτρα

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται από σήμερα η Αστυνομία, η οποία έχει προγραμματίσει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, εν όψει της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα.

Για το λόγο αυτό, με Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται κάθε υπαίθρια δημόσια συνάθροιση από ώρες 06:00 έως 22:00 του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου 2021, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους: Φειδιππίδου – Λ. Αλεξάνδρας – αριστερά 28ης Οκτωβρίου – δεξιά Ιουλιανού – αριστερά Αριστοτέλους – Σωκράτους – αριστερά Π. Τσαλδάρη – Πλατεία Ομονοίας – δεξιά Αθηνάς – Πλατεία Μοναστηρακίου – Άρεως – Διοσκούρου – Πρυτανεία – Τριπόδων – Σέλλευ – Λυσικράτους – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ.Βασ. Όλγας – Λ. Βασ. Κωνσταντίνου – δεξιά Σπύρου Μερκούρη – αριστερά Μιχαλακοπούλου – Λ. Μεσογείων έως Φειδιππίδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας: «Η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην εν λόγω περιοχή, ενόψει της πραγματοποίησης στη Χώρα μας της επίσημης επίσκεψης της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου και των προγραμματισμένων κινήσεων – επισκέψεων του στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγγελθείσες συγκεντρώσεις, ήτοι α) συγκέντρωση στο πάρκο Ελευθερίας (σταθμός Μετρό “Μέγαρο Μουσικής”) την 16:00 της 4-12-2021 από Δίκτυο Υγειονομικών “κατά της υποχρεωτικότητας” και β) συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την 17:00 της 4-12-2021 “κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού”».

Παράλληλα, κατά το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, για την υλοποίηση των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 3.500 αστυνομικοί, όλων των υπηρεσιών και ειδικά της Τροχαίας, που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την ομαλή και γρήγορη μετακίνηση του Ποντίφικα στις επισκέψεις που έχει περιλαμβάνει το πρόγραμμα του.

Ειδικότερα, την Κυριακή (5/12), και κατά τις ώρες 13:00 έως 20:00, θα διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Β. Σοφίας στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς κέντρο πόλεως, όπως επίσης και στην Β. Κωνσταντίνου στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μερκούρη και Β. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Β. Σοφίας.

Κατά την κίνηση της πομπής του Επισήμου, δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία λοιπών οχημάτων στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Η αστυνομία καλεί τους οδηγούς των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.