Στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί

Εντονη κινητικότητα για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης, παρατηρείται τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Άγγελος Μητραιτώδης Δημήτρης Κούκλατζης αναμένεται να οδηγηθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου.  Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί οδηγούνται στον εισαγγελέα στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Οι δύο Έλληνες συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές την 1 Μαρτίου στην περιοχή Καστανιών στον Έβρο. Μετά το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έκανε παρέμβαση για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία.

Ο Τζέφρι Πάιατ, από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τόνισε: «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών» και πρόσθεσε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρησης της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».

Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επεσήμανε:

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Όπως ξέρετε, ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ είχε παρέμβει στον ίδιο τον κύριο Eρντογάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μία θετική εξέλιξη με την έννοια ότι η Τουρκία δε θα επιδιώξει και δε θα συνεχίσει ένα καθημερινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιοποιεί ως όπλο μακροχρόνια».

Στις 26 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη μία συνάντηση κορυφής στην Βάρνα της Βουλγαρίας, με τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Βούλγαρο ομόλογό του που προεδρεύει αυτή την περίοδο στην ΕΕ, καθώς και το δίδυμο Γιούνκερ – Τουσκ. Σε αυτή την τετραμερή, ο Ερντογάν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το πως θα συνεχιστεί η ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, αφού πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος για πισωγύρισμα.