Σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας: Συνεχίζεται το δράμα χιλιάδων μεταναστών

Η πολωνική συνοριοφυλακή εκτίμησε χθες ότι αυτή τη στιγμή 3.000 έως 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων με την Πολωνία και ότι περισσότεροι συνεχίζουν να καταφθάνουν εκεί καθημερινά. Ο μεγαλύτερος καταυλισμός που έχει στηθεί, με πάνω από 1.000 ανθρώπους, βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από την πολωνική πόλη Κούζνικα.

Σύμφωνα πάντως με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων που επικαλούνται δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας η Λευκορωσία έστειλε περίπου 2.000 μετανάστες πίσω στις χώρες τους στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, .

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Παρασκευή τη «μεγάλη ανησυχία» του για την κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για να περάσει το Σαββατοκύριακο στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Καμπ Ντέιβιντ.

Η ΕΕ εξέφρασε χθες Παρασκευή ικανοποίηση για την «πρόοδο» ως προς την αποτροπή των αφίξεων περισσότερων μεταναστών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέπει πλέον σε Ιρακινούς, Σύρους και Υεμενίτες να αναχωρούν προς τη Λευκορωσία με πτήσεις από αεροδρόμιά της.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως θα κάνει καταγραφή των μεταναστών από τη χώρα που έχουν αποκλειστεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και συναινούν να επιστρέψουν «οικειοθελώς».

 

“Το μέγεθος του προβλήματος δεν μειώνεται”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καταρζίνα Ζντανόβιτς, εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής στην ανατολική περιοχή Ποντλάσιε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι λευκορωσικές δυνάμεις δίνουν στους μετανάστες ξύλα και νερό στους καταυλισμούς που έχουν στήσει. “Βλέπουμε ότι ετοιμάζονται να μείνουν για περισσότερο χρόνο εδώ”, συμπλήρωσε.

Η Ζντανόβιτς είπε ότι μια “πολύ επιθετική” ομάδα περίπου 100 μεταναστών επιχείρησε να περάσει τα σύνορα την Πέμπτη. “Πέταγαν πέτρες και κομμάτια ξύλου στον φράχτη και στην αστυνομία. Καταφέραμε να τους σταματήσουμε”, είπε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι λευκορωσικές δυνάμεις μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα και τους παρακολουθούν. Προσπαθούν επίσης να διαταράξουν το έργο των Πολωνών συνοριοφυλάκων, ιδίως με τη χρήση λέιζερ.

Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενορχηστρώνει τη μεταναστευτική κρίση ως αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ.

Ερωτηθείσα για τους μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στη Λευκορωσία, η Ζντανόβιτς ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν επαναπροωθηθεί 1.122 μετανάστες, από την έναρξη ισχύος του νόμου που νομιμοποιεί αυτήν την αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι μετανάστες αυτοί “λαμβάνουν ιατρική βοήθεια, εάν την χρειάζονται, καθώς και ρούχα, τρόφιμα και κουβέρτες”.

Οι πολωνικές αρχές απαγορεύουν σε δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα, σύμφωνα με τους κανόνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρύξει εκεί οι αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ