ΣΥΡΙΑ: Να φύγουν οι εισβολείς από την Αφρίν – “Βαθιά ανήσυχες” οι ΗΠΑ…

 

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα την “τουρκική εισβολή” στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, αξιώνοντας την “άμεση απόσυρση” των στρατευμάτων που η Άγκυρα έχει αναπτύξει στη Συρία, επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana.

“Η ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ελέγχουν πλέον την Αφρίν είναι παράνομη” τονίζεται από το ΥΠΕΞ, σε επιστολές που εστάλησαν στον ΟΗΕ.

“Η Συρία αξιώνει οι δυνάμεις εισβολής να αποσυρθούν αμέσως από τα συριακά εδάφη που κατέλαβαν”.

“Βαθιά ανήσυχες” οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν“βαθιά ανήσυχες” για τις εξελίξεις στην πόλη Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού φαίνεται ότι την εγκατέλειψε λόγω της επαπειλούμενης επίθεσης από την Τουρκία.

“Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη βαθιά ανησυχία μας στις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στην Αφρίν”, σημειώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. “Ανησυχούμε επίσης για τις πληροφορίες περί λεηλασιών” στην πόλη, συνέχισε.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλες τις πλευρές που δρουν στη βορειοδυτική (Συρία), συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, να παράσχουν πρόσβαση στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς”, πρόσθεσε.

Επισημαίνει επίσης ότι λόγω των μαχών στη δυτική Συρία τους τελευταίους δύο μήνες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο Αφρίν, έχει μπει σε δεύτερο πλάνο ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να ανασυγκροτηθούν σε ορισμένες περιοχές. “Αυτή είναι μια σοβαρή και εντεινόμενη ανησυχία”, καταλήγει η εκπρόσωπος.