Ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων από Ιούλιο-Μετράνε συνταξιούχους στο υπουργείο Εργασίας…

Σύσκεψη με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση. Ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων θα αποκτήσει η χώρα από 1η Ιουλίου, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιφέρει οικονομικό όφελος περίπου 100 εκατ. ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.«Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει», τόνισε ο υπουργός.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης δόθηκαν κατευθύνσεις από τον υπουργό προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός με στόχο μέσα στο 2013 να διασφαλιστεί ο εξορθολογισμός αλλά και το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 απέκτησε για πρώτη φορά ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και συνταξιούχων. Αυτό αποτελεί μία τεράστια μεταρρύθμιση προς όφελος όλων μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό έγινε με ίδιες δυνάμεις. Χωρίς να καταβάλλουμε ένα ευρώ, χωρίς να μπούμε σε διαδικασίες πολυδάπανων διαγωνισμών μέσα μόνο από την πολιτική βούληση και τις δράσεις του υπουργείου για εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει. Έχουμε συγκλίνει στο 90% της ψηφιακής βάσης, έχουμε μία απόκλιση 10% συνταξιούχων που δεν έχουν δώσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Υπήρξε η κατεύθυνση από μένα, σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα όπου μέχρι 28/2/2013 θα έχει ταυτοποιηθεί και ψηφοποιηθεί το 100% και θα έχει συγκλίνει απόλυτα.
Το δεύτερο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι το ζήτημα των απογραφών. Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2013 τελειώνουν όλες οι απογραφές και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Έτσι καταπολεμούμε οριστικά την παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Από κει και πέρα αρχίζει το σύστημα Αριάδνη το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε δημογραφική αλλαγή εκμηδενίζοντας έτσι τα φαινόμενα των πλαστών και παράνομων συντάξεων.

Επιπλέον, από 1-7-2013 η χώρα μας θα αποκτήσει ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων, δηλαδή οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνονται από την ΗΔΙΚΑ. Αυτό, αποτελεί άλλη μία σημαντική αλλαγή η οποία θα μας δώσει εκτός των άλλων και ένα επιπλέον οικονομικό όφελος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων. Διότι μέχρι τώρα δεν δηλώνονταν με ακρίβεια ή και καθόλου οι συντάξεις στο πραγματικό τους μέγεθος. Με τη νέα βάση πληρωμών των συντάξεων, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να απαλλαγούν και τα ταμεία από ένα μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος.
Για το θέμα των συντάξεων Ιανουαρίου, εκδόθηκε ήδη εγκύκλιος από το υπουργείο και ενημερώθηκαν σχετικά και οι διοικητές των ταμείων, ότι η προσαρμογή (μειώσεις) θα απλωθεί στους επόμενους 4 μήνες. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την εφαρμογή του νόμου με τον πιο ήπιο τρόπο για τους συνταξιούχους.
Το ζήτημα της πολιτικής της στέγασης είναι επίσης ένα θέμα που τέθηκε στους διοικητές των ταμείων. Όλοι οι διοικητές των ταμείων έχουν την κατάσταση των αδρανών κτηρίων των ταμείων και προσπαθούμε με εξορθολογισμό και με γρήγορους ρυθμούς να δημιουργήσουμε ενιαίους χώρους συστέγασης υπηρεσιών και