>Tράπεζες: «Παγωμένες» οι χορηγήσεις

>

Εξαιρετικά χαμηλές εμφανίζονται οι χορηγήσεις των τραπεζών, οι οποίες κρατούν στάση αναμονής ενόψει των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διεξάγει η BlackRock αλλά και του PSI. Οι δύο παραπάνω παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν εν πολλοίς άμεσα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα και την περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, όπως παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα, την οποία διαφυλάττουν ως κόρην οφθαλμού και τη διαθέτουν με πολύ αυστηρά κριτήρια. Τι σημαίνει αυτό: Χορηγήσεις πραγματοποιούνται σε εξαιρετικά περιορισμένη έκταση και τα βασικά κριτήρια δεν είναι πια τόσο οι διασφαλίσεις -ασφαλώς είναι απαραίτητες και αυτές- αλλά κυρίως η ταυτότητα του δανειζόμενου στο εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν, τα επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες τα χορηγούν είτε στους πολύ καλούς πελάτες τους και σε αυτούς που ξέρουν πως θα αποπληρώσουν -επιχειρήσεις δηλαδή με γερή χρηματοοικονομική δράση και διεθνή δραστηριότητα- είτε σε πελάτες οι οποίοι μπορούν να διασωθούν και δείχνουν σοβαρότητα στην κατάρτιση του business plan τους.
Σταδιακά αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές τράπεζες μειώνεται, καθώς η ΕΚΤ ζητά ουσιαστικά μεγαλύτερες εγγυήσεις από τις τράπεζες λόγω των υποβαθμίσεων. Ουσιαστικά δίδονται προς την ΕΚΤ οι εγγυήσεις αυτές και η περαιτέρω ρευστότητα για το σκοπό αυτόν λαμβάνεται σταδιακά από τον ELA (μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας) υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
15 δισ. ευρώ 
Ο ELA αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ για να τροφοδοτήσει τις τράπεζες, ενώ εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί στα 30 δισ. ευρώ μέσω εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Ωστόσο, αυτά δεν αποτελούν επιπλέον κεφάλαια αλλά αντικατάσταση της ρευστότητας που έπαιρναν οι τράπεζες από την ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, μέσα σε ένα κλίμα διευρυμένης αβεβαιότητας, οι καταθέσεις βαίνουν σταδιακά μειούμενες, γιατί είτε εξυπηρετούν ανάγκες νοικοκυριών τα έσοδα των οποίων έχουν μειωθεί είτε διοχετεύονται σε εναλλακτικές μορφές επενδύσεων με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλισή τους από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
«Μόνον οι απατεώνες και οι καιροσκόποι θα κερδίσουν από την επιστροφή της χώρας στη δραχμή», τονίζει, σε συνέντευξή του, στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «από εμάς εξαρτάται η αποφυγή της χρεοκοπίας και πως κανείς δεν μπορεί να μας ωθήσει προς αυτήν εάν εμείς δεν το επιθυμούμε».
Ο ίδιος αισιοδοξεί για μία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, που θα προκύψει από τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο κ. Απ. Ταμβακάκης σχολιάζει θετικά τη σύμπραξη Alpha – Eurobank, ενώ υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες βοήθησαν σημαντικά την ανάπτυξη της χώρας και δεν ήταν αυτές που ξεκίνησαν την κρίση, ωστόσο παραδέχεται ότι και οι τράπεζες αλλά και οι δανειολήπτες έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης.
Υπέρβαση 
Συνέντευξη παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στην κίνηση Alpha Bank – Eurobank, σημείωσε πως «εμείς κάναμε την υπερβασή μας», προσθέτοντας ότι ευθύνη του πολιτικού συστήματος είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές.
Ο κ. Ν. Νανόπουλος προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση της ενοποίησης και δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημειώνει ότι «εδώ που βρισκόμαστε πρέπει, συνειδητοποιώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, να κάνουμε μία υπέρβαση -τόσο σε πολιτικο-οικονομικό όσο και σε ατομικό επίπεδο- που να βάζει πάνω απ΄ όλα τη σωτηρία της χώρας».
«H σημασία μίας αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης είναι εξίσου σημαντική με την οικονομική διαχείριση», τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Ν. Νανόπουλο, πρέπει να περιθωριοποιούν οι παράγοντες που αναπαράγουν την κρίση και τις νοσηρές νοοτροπίες και να δοθεί χώρος στις δυνάμεις των μεταρρυθμίσεων.