Τα μηνύματα Ερντογάν στον πρωθυπουργό – Στις Βρυξέλλες συζητούν τις τουρκικές προκλήσεις

«Στην Ελλάδα έγιναν εκλογές. Θα δούμε τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τι εξελίξεις θα υπάρξουν με την Ελλάδα» είπε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες δημόσιες αναφορές του για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

«Σε επίπεδο συνομιλιών, χρησιμοποιήσαμε ωραίους χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον. Ελπίζω πως μπορούμε να φέρουμε σε καλύτερο σημείο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν (ο Έλληνας πρωθυπουργός) μείνει πιστός στις εκφράσεις του, τις τηρήσει και κάνει τα απαραίτητα βήματα» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «θα γίνουν οι συναντήσεις στη νέα εποχή, θα δούμε τι ζητεί η Ελλάδα από εμάς, τι ζητάμε εμείς από την Ελλάδα. Οι επιτροπές μας θα το εξετάσουν και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Κατά τα λοιπά, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «το “Γιαβούζ” και το “Μπαρμπαρός” είναι στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς προχωράμε στα βήματά μας με όλες τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας. Εκεί πετούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Άρα, η φασαρία που γίνεται δεν μας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Στις Βρυξέλες  βρίσκεται  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα είναι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας. Επιπλέον, θα συζητηθούν εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν, την Αιθιοπία, το Ιράκ και τη Βενεζουέλα.