ΟΛΙ ΡΕΝ: Η Task Force εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα – Θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις αλλά συνιστάται “συνέχεια”

OLI RENUPD: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα και αυτό  έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup» δήλωσε από τις Βρυξέλλες, με αφορμή την έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.
Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης» κατέληξε ο Φινλανδός Επίτροπος.

Θετικά σχόλια για την Ελλάδα αναφέρονται στην τρίτη τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Δράσης η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Επιτάχυνση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει η Task Force.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη δουλειά καθώς παραμένουν οι προκλήσεις. «Χρειάζεται ευρεία και βαθιά διαρθρωτική μεταρρύθμιση για να μπουν τα θεμέλια της ανάπτυξης με μοχλό την επιχειρηματική δραστηριότητα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την φορολογία αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δέσμευση της για συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τη φορολογική διοίκηση, αλλά και τη φορολογική πολιτική.

Επιπλέον, υπογραμμίζει πως το έργο της ενίσχυσης της ικανότητας δημοσιονομικής διαχείρισης βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσο και στο πλαίσιο των αρμόδιων υπουργείων ενώ στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, δρομολογούνται προγράμματα κατάρτισης ή/και οργανωτικές αλλαγές σε ορισμένα κύρια πεδία (έλεγχος των εύπορων φυσικών προσώπων και των μεγάλων φορολογούμενων επιχειρήσεων, είσπραξη οφειλών). Ωστόσο η Task Force υπογραμμίζει ότι αυτές οι αλλαγές δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα σε αποτελέσματα από πλευράς βελτίωσης του φορολογικού ελέγχου και της είσπραξης των φόρων.