Θα φορέσει στη ΔΕΘ γραβάτα ο Α.Τσίπρας; Καθοριστικός ο ρόλος Γερμανίας – ΔΝΤ – Οι “καυτές” ημερομηνίες του Απριλίου για χρέος και Εποπτεία

 

Η εικόνα του Πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με γραβάτα στο βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, είναι ο κρυφός πόθος των στελεχών και οπαδών του κυβερνώντος κόμματος αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, που ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ή θα ψηφίσει, θέλει να δει, μετά από τα 8 χρόνια της σκληρής Επιτροπείας των δανειστών, έστω σημειολογικά, ένα φως στο βάθος του τούνελ. Με σκληρή Εποπτεία; Έστω!

Ο δρόμος όμως προς τη …γραβάτα, δεδομένων και των προβλημάτων στα εθνικά θέματα (Τουρκία, Σκοπιανό), κάθε άλλο παρά εύκολα προσβάσιμος είναι.

“Γραβάτα Τσίπρα” με ουσιαστικό νόημα θα δούμε, μόνο αν προηγουμένως:

Αυτοί είναι οι τέσσερις λόγοι που θα φορέσει γραβάτα ο Αλέξης Τσίπρας

1. Έχει διευθετηθεί σε ανεκτό βαθμό βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος, με το “γαλλικό κλειδί” που προωθούν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Κομισιόν και η Γαλλία. Ασαφή μέχρις στιγμής  τα μηνύματα από ΔΝΤ, Γερμανία.

2. Επιτραπεί στην Ελλάδα από τους δανειστές να μην εφαρμόσει ένα ή και τα δύο από τα μέτρα που έχει υπογράψει για το 2019 και το 2020 και που αφορούν στη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και στη νέα μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020

3. Δοθεί ένας βαθμός ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε  να προχωρήσει σε μικρή έστω αύξηση του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή ισχυρών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η εαρινή Συνοδός του ΔΝΤ  θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 16 και 22 Απριλίου. Στόχος της Ελλάδας αλλά και των Βρυξελλών είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung – SZ, παρατηρώντας ότι “τα μηνύματα από το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ασαφή”.

Στις 17 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία θα εμπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον stress test, η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ημέρα πάντως είναι η Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξίσου σημαντική είναι και η Παρασκευή 20 Απριλίου, οπότε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Η Handelsblatt και το “γαλλικό κλειδί” για το ελληνικό χρέος

«Σχέδια για περαιτέρω ανακούφιση των χρεών, που θα συνδεθεί με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας έως το 2050» υπέβαλαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Γαλλία, γράφει στις 3 Απριλίου, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».
Ο ΕΜΣ και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, του ανώτατου ορίου επιτοκίου, της ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τις αποπληρωμές εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.
Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, τονίζει η εφημερίδα. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών. «Αλλά τώρα η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει» διαβεβαιώνει η Handelsblatt.
Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Oλάφ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.

 

Η Süddeutsche Zeitung

Η Süddeutsche Zeitung στις 5 Απριλίου, σημειώνει ότι “στη διαμάχη για το χρέος με την Αθήνα εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το βασικό ερώτημα είναι “εάν θα δοθούν πρόσθετες ελαφρύνσεις χρέους στην Ελλάδα –και αν ναι, τι εύρος θα έχουν αυτές”. Η εφημερίδα  εκτιμά ότι ο Όλαφ Σολτς “δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει σε 60 χρόνια πάνω από 300 δισ. ευρώ. Ο Σολτς μπορεί να κάνει τώρα δύο πράγματα: να εγκρίνει με πραγματισμό μια ελάφρυνση χρέους (…) ή να παίξει με τον χρόνο, αρνούμενος μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Το πρώτο θα ήταν κάτι καινούριο. Στη δεύτερη περίπτωση ο Σολτς θα συμπεριφερόταν όπως ο Σόιμπλε”.

“Η Αθήνα πρόκειται να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει ελευθερία. Ανοιχτό είναι βεβαίως το ερώτημα πόσο μεγάλη επιτρέπεται να είναι αυτή η ελευθερία προκειμένου, πρώτον, να μην ξεσπάσει εκ νέου η κρίση που έχει κατευναστεί και, δεύτερον, οι φορολογούμενοι στις χώρες των δανειστών, ανάμεσά στις οποίες είναι και η Γερμανία, να πάρουν πίσω τα δανεικά χρήματα”. Η SZ θεωρεί ότι “οι δανειστές πρέπει να κρατήσουν την Αθήνα υπό εποπτεία” και να επιβάλουν περιορισμούς μέχρι να διευθετηθεί η αποπληρωμή του χρέους.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται ξεκαθαρίζει πάντως στην ελληνική κυβέρνηση ότι “όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο”.

 

“ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ” ΚΑΙ ΜΕΤΑ…ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Οκτώ διακεκριμένοι ειδικοί στα ζητήματα δημοσίου χρέους σε έκθεση που συνέταξαν και η οποία δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) αμφισβητούν πως οι αποφάσεις του Eurogroup θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι Barry Eichengreen (University of California at Berkeley), Αιμίλιος Αυγουλέας (University of Edinburgh), Miguel Poiares Maduro (European University Institute), Ugo Panizza (The Graduate Institute, Geneva), Richard Portes (London Business School), Beatrice Weder di Mauro (INSEAD, Singapore), Charles Wyplosz (The Graduate Institute, Geneva) και ο Jeromin Zettelmeyer (Peterson Institute), θεωρούν πως ακόμη και με πλήρη χρήση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, το ελληνικό χρέος γίνεται βιώσιμο μόνο με βάση σενάρια που υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 2% ή υψηλότερο για πάνω από 40 χρόνια. «Τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο εκτεταμένη περίοδο είναι υπερβολικά σπάνια», αναφέρουν σχετικά.

Επισημαίνουν ακόμη πως ενώ η πλήρης εφαρμογή των μέτρων που εξετάζει το Eurogroup δεν θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, θα διασφαλίσει για μια περίοδο 15 ετών ή περισσότερο τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διαχειρίσιμες. Όμως, κατά αυτή την περίοδο, τα χαμηλότοκα δάνεια του επίσημου τομέα θα αντικαθίστανται βαθμιαία από ιδιωτικό χρέος με μικρότερες λήξεις και πολύ υψηλότερα επιτόκια, κάτι που θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και συνακόλουθα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Handelsblatt: Ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με ρήτρα ανάπτυξης προτείνουν Γαλλία και ESM – Ο Oλάφ Σολτς δεν θα ακολουθήσει τον Σόιμπλε

 

Ελληνικό χρέος: Από τον …Άννα (Σόιμπλε) στον…Καιάφα (Σολτς) – “Πόντιος Πιλάτος” το ΔΝΤ – Ο Γολγοθάς της Ελλάδας τον Απρίλιο