«Θετικό κλίμα» στη συνάντηση Τσιάρα με Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης όπως και άλλα που απασχολούν δικαστές και εισαγγελείς, τέθηκαν χθες επί τάπητος σε συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων η συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε σε «πολύ θετικό κλίμα» και μεταξύ άλλων αφορούσε στις «αναγκαίες» τροποποιήσεις στους δυο Κώδικες, στην άμεση κάλυψη κενών θέσεων Ειρηνοδικών αλλά και σε μισθολογικά ζητήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με την Ένωση, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά την συνάντηση δεσμεύτηκε να εξετάζει θετικά τα αιτήματα και να απαντήσει σύντομα σε πολλά από αυτά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τη συνάντηση έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήθηκε χθες σε πολύ θετικό κλίμα συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης όπου τέθηκαν όλα τα άμεσα και επείγοντα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του θεσμού και τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Ειδικότερα συζητήθηκε το ζήτημα της αύξησης των οργανικών θέσεων στον ίδιο τουλάχιστον αριθμό με αυτόν που προβλέπει η πρόσφατη ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 106/2019), οι αναγκαίες τροποποιήσεις στους δύο νέους Ποινικούς Κώδικες, η κατάργηση του ν. 4512/2018 κατά το σκέλος που αφορά την υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης και η θεσμοθέτηση της δικαστικής μεσολάβησης σύμφωνα με το προτεινόμενο από την Ένωσή μας σχέδιο, η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων Ειρηνοδικών, η προώθηση και ολοκλήρωση του αιτήματός μας για ίδρυση κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στην Εθνική Σχολή Δικαστών, η άμεση ενσωμάτωση των μισθολογικών ωριμάνσεων και των χρονοεπιδομάτων και για το τρέχον έτος και η καταβολή των οφειλομένων για την περίοδο 2017-2018, η εξέταση της δυνατότητας αύξησης του αριθμού των Προέδρων Εφετών σε αριθμό που αντιστοιχεί στους προεδρεύοντες Εφέτες των Εφετείων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, η ελεύθερη πρόσβαση στην ΤΝΠ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ» του Δ.Σ.Α. για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και ο καθορισμός αμοιβής για τους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε πειθαρχικά συμβούλια. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εξετάζει θετικά τα αιτήματά μας και δεσμεύτηκε να απαντήσει σύντομα σε πολλά από αυτά».