TI ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Τσίπρας-Δούρου-Σακελλαρίδης1-440x247Έμφαση στην «έντονη ανησυχία» που επικρατεί στην Ευρώπη για την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, δίνεται σήμερα από μεγάλη μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ, ενώ για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα επισημαίνεται η πρωτιά του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της «ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ» εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους για τη «δυναμική εμφάνιση» στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εθνικιστικών και αντι-μεταναστευτικών» κομμάτων, σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τονίζει σε δημοσίευμά της η «New York Times», δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα των εκλογών σε Γαλλία και Βρετανία.

«Οι ακραίες πολιτικές ομάδες με αντιευρωπαϊκή στάση προσέφεραν ένα γερό χτύπημα στα ακόμα κυρίαρχα, αν και πληγωμένα, καθιερωμένα πολιτικά κόμματα» όπως αναφέρεται.

Για την Ελλάδα σημειώνεται, ότι το κόμμα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς- ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπογραμμίζεται, ότι η Χρυσή Αυγή, ένα «νεοναζιστικό και ξενοφοβικό κόμμα» που αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και που οι ελληνικές Αρχές «επιχείρησαν μάταια» να θέσουν εκτός νόμου, έλαβε κάποιες θέσεις (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

Η «Wall Street Journal» με ανταπόκριση πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα για το Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρθηκε στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Αλλά, δεν κατάφερε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού».

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε, ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «ενισχύθηκε από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση των σοσιαλιστών» προσθέτοντας, ότι και τα δύο μέρη (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) έχουν πετύχει αρκετές «συμβολικές νίκες» στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε, ότι οι χθεσινές εκλογές θεωρήθηκαν ως μια «κρίσιμη δοκιμασία» της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αρκετά άλλα έντυπα και ιστοσελίδες στις ΗΠΑ προβάλλουν ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που εναντιώνεται στις «πολιτικές της λιτότητας» κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές και σημειώνοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «αυτή είναι μια ιστορική νίκη» και «σήμερα, ολόκληρη η Ευρώπη μιλά για την Ελλάδα, διότι καταδίκασε τη λιτότητα».

Επίσης, σε ορισμένα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται, ότι «σε όλη την Ευρώπη, ευρωσκεπτιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εκλογές, ενισχύοντας τα ποσοστά τους λόγω της χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων».

Αναφορά γίνεται και στην εκλογή του «πρώτου αριστερού» κυβερνήτη (περιφερειάρχη) της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, της Ρένας Δούρου, προβάλλοντας το σημείο της ομιλίας της, ότι «αυτή η νίκη είναι μια νίκη για τους άνεργους πολίτες, για τους συνταξιούχους».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», αναφερόμενο στις χθεσινές εκλογές, τονίζει, ότι «το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο με αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».

Στη συνέχεια, προβάλλεται η αναφορά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «αυτοί που επιχείρησαν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα απέτυχαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες αστάθειας, αβεβαιότητας και πολιτικής ακυβερνησίας».

Όπως και σε άλλα δημοσιεύματα, δίνεται μεγάλη έμφαση στο γεγονός, ότι στην τρίτη θέση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, το «εθνικιστικό» και «ακροδεξιό» αυτό κόμμα, του οποίου ο επικεφαλής και πέντε βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή, κατηγορούμενοι για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ