Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικα να εκκρεμεί σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ισπανία, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην πολύωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, κερδίζοντας παράταση ενός έτους της προθεσμίας για μείωση του ελλείμματός της. Πλέον η χώρα πρέπει να συρρικνώσει το έλλειμμά της στο 6,3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, στο 4,5% το 2013 και στο 2,8% το 2014.
Πετύχαμε “πολιτική σύγκλιση” για το πακέτο στήριξης της Ισπανίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης των υπουργών, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη επίσημης συμφωνίας έως τις 20 Ιουλίου. Η παράταση της προθεσμίας θα υιοθετηθεί επίσημα στο αυριανό Ecofin.
Η συμφωνία θα προβλέπει την καταβολή δόσης 30 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Η ωρίμανση των ισπανικών δανείων θα φτάνει κατά το μέγιστο τα 15 έτη, με τη μέση διάρκεια να διαμορφώνεται στα 12,5 έτη.
Ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn τόνισε πως η Ισπανία θα πρέπει μειώσει το έλλειμμά της αλλά και τις μάκρο-ανισορροπίες που εμφανίζει η οικονομία της.
Σύμφωνα με τον Juncker η Ισπανία καλείται να προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων που θα διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση θα πρέπει έως τα τέλη Ιουλίου να καταρτίσει ένα διετές σχέδιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2013-2014.
Αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την ισπανική συμφωνία, ο Wieser του Euro Working Group ανέφερε πως οι όροι θα είναι ξεχωριστοί για κάθε τράπεζα και πως περίπου 40 ισπανικοί τραπεζικοί όμιλοι θα υποβληθούν σε ξεχωριστά stress test που θα διεξαχθούν από έναν ανεξάρτητο σύμβουλο του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, η Ισπανία θα πρέπει να δημιουργήσει έναν διαχειριστή παγίων ή αλλιώς μια “bad bank” που θα αναλάβει τα τοξικά πάγια των ισολογισμών των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών.
Το Σεπτέμβριο τα σπουδαία για την Ευρωζώνη
Αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού η Κομισιόν θα παρουσιάσει το προσχέδιο για τη σύσταση εποπτικής αρχής τραπεζών, δήλωσε ο Olli Rehn. Τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία διάσωσης.
Στο μεταξύ η ΕΚΤ και το EFSF υπέγραψαν συμφωνία σε επίπεδο οργανισμών για την παρέμβαση στην αγορά ομολόγων. Η ΕΚΤ θα λειτουργεί ως μεσάζων του EFSF στη δευτερογενή αγορά. Ο κίνδυνος ωστόσο από τις παρεμβάσεις θα πηγαίνει στον ισολογισμό του EFSF. Η ΕΚΤ θα χρησιμοποιεί τους πόρους του EFSF για την παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, διευκρίνισε ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο ίδιος ενημέρωσε πως δεν συζητήθηκαν παρεμβάσεις στην πρωτογενή αγορά ομολόγων στο αποψινό Eurogroup αν και η συνθήκη τις επιτρέπει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί και νέο έκτακτο Eurogroup εντός του καλοκαιριού.
Παραμένει επικεφαλής του Eurogroup o Juncker, αναλαμβάνει το ESM o Regling
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδιδε νωρίτερα το Dow Jones Newswires ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Jean-Claude Juncker αποδέχτηκε την πρόταση να ολοκληρώσει τη θητεία των 2,5 ετών στο “τιμόνι” του Eurogroup, παρά την αρχική του επιθυμία να αποχωρήσει νωρίτερα και δη σε μία εβδομάδα ακριβώς από σήμερα. Ο Juncker θα κρατήσει το “πόστο” του έως τα τέλη του έτους, οπότε και θα αποχωρήσει.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα προεδρεύει και των συνεδριάσεων του συμβουλίου του μόνιμου ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, ESM.
Τη θέση του επικεφαλής του ESM, αναλαμβάνει, με απόφαση του Eurogroup, ο Γερμανός Klaus Regling, σημερινός επικεφαλής του EFSF.
Νέο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Yves Mersch
Την κενή θέση στο 6μελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα καλύψει ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Yves Mersch.
Ο διορισμός υπόκειται στην επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ πρέπει να αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, ωστόσο είναι σχεδόν απίθανό να προβάλλει κανείς από τους δύο αντίρρηση, δεδομένου ότι ο Yves Mersch ήταν μέλος του συμβουλίου από τη σύστασή του.
Νωρίτερα το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδιδε ότι το Λουξεμβούργο απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία για τη χαλάρωση των όρων της Ισπανίας εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν διορίσουν τον Κεντρικό Τραπεζίτη της χώρα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
O Μersch είχε κριθεί ως η προτιμώτερη επιλογή για την αντικατάσταση του Ισπανού Manuel Gonzalez-Paramo στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ωστόσο ο διορισμός του καθυστέρησε για μήνες εξαιτίας της διαμάχης για το ποιοι θα επιλεγούν σε άλλες θέσεις-κλειδιά της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας
“Καλωσορίσαμε το νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να επαναφέρει το πρόγραμμα σε σωστή τροχιά”, δήλωσε ο Juncker. Το Eurogroup πήρε μια μικρή γεύση από τα αρχικά ευρύματα της τρόικα, ωστόσο δεν θα λάβει αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα προτού οι απεσταλμένοι των πιστωτών ολοκληρώσουν την αξιολόγησή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Αθήνας.
Αναμονή έως το Σεπτέμβριο και για την Κύπρο
Στα τέλη Σεπτεμβρίου τοποθέτησε την ολοκλήρωση του προγράμματος της Κύπρου ο Juncker. Την αναβολή της απόφασης έως το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πάντως το Eurogroup στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως αναμένει ένα πλήρως ανεπτυγμένο πρόγραμμα για την Κύπρο.
Τραβά την προσοχή του Eurogroup και η Σλοβενία
Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων από τη Σλοβενία, τόνισε ο Juncker, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η χώρα δεν έχει πρόθεση να ζητήσει βοήθεια. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση της χώρας θα κάνει τα απαραίτητα βήματα και επεσήμανε πως οι τράπεζες της μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια ιδιωτών ή κυβερνητικά κεφάλαια.