Το προφίλ του δολοφόνου της Λαγούδη – Δυο άτομα την έβλεπαν να πεθαίνει

Σεισμό» αναμένεται να προκαλέσουν γύρω από τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου της Ειρήνης Λαγούδη τον περασμένο Ιανουάριο τα στοιχεία-σοκ, τα οποία παρατίθενται στις 71 σελίδες της νέας έκθεσης που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά του, ο απόστρατος αντιστράτηγος και δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού σκιαγραφεί το προφίλ του δολοφόνου της 44χρονης χήρας από την Κατοχή, χαρακτηρίζοντάς τον άτομο ψυχικά υγιές, το οποίο γνώριζε και εμπιστευόταν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας. Εδρασε με προμελετημένο σχέδιο, έλαβε μέτρα προστασίας για να μη γίνει αντιληπτός κατά την τέλεση της πράξης του, προσχεδίασε την ένταση της φωτιάς και «έχτισε» ένα πειστικό άλλοθι.

Στην έκθεσή του ο κ. Γκουρμπάτσης χαρακτηρίζει τον δράστη «εγωκεντρικό, μεθοδικό, πονηρό, πανούργο και αγχώδη», προσθέτοντας ότι «έχει την ικανότητα να επηρεάσει άλλα άτομα». Πρόκειται για άτομο «οργανωτικό και μεθοδικό», αφού προσχεδίασε, οργάνωσε και εκτέλεσε την πράξη του με τρόπο λεπτομερή, αργό και βασανιστικό, ενώ προφανώς είχε και συνεργό. Μιλάει για οργανωμένο (όχι υπότροπο) εμπρηστή με προσχεδιασμό, που έκανε τη σχετική προετοιμασία για να προκαλέσει πυρκαγιά φροντίζοντας να μη γίνει αντιληπτός, εξαφανίζοντας τα ίχνη του και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα τον αποκάλυπταν.

Στο πόρισμα-φωτιά ο δράστης αναφέρεται ως πολύ καλός γνώστης του μηχανισμού λειτουργίας της καύσης, καθώς στόχευσε στο να μην υπάρξει πλήρης καύση του εύφλεκτου υγρού που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτιά, για να αποπροσανατολιστούν οι έρευνες των Αρχών και να οδηγηθούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις περί αυτοχειρίας. Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, ο δράστης επέλεξε σημείο που να μην είναι εύκολα προσβάσιμο και επισημαίνει στο πόρισμα ότι βασική αδυναμία του είναι πως πιστεύει ότι δύσκολα μπορεί να συλληφθεί. «Δεν ήταν τυχαίο το ραντεβού στη Μυρτιά Θέρμου. Είχε προσχεδιάσει την ανθρωποκτόνο πρόθεσή του» σημειώνει ο κ. Γκουρμπάτσης, τονίζοντας πως όποιος κάλεσε εκεί την Ειρήνη Λαγούδη το έκανε για να τη σκοτώσει, με πιθανότερα κίνητρα την εκδίκηση, τους προσωπικούς ή τους οικονομικούς λόγους.

«Την έβλεπε να πεθαίνει…»

Παρά το περίπου 1.80 μ. ύψος της, η Ειρήνη Λαγούδη στριμώχτηκε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όπως φαίνεται σε μία από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο της έκθεσης. Οι αστυνομικοί τη βρήκαν ξαπλωμένη ανάσκελα, με το δεξί πόδι λυγισμένο πάνω στο κάθισμα και το αριστερό στο πάτωμα, πίσω από τη θέση του συνοδηγού. Σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή-πραγματογνώμονα, μεταφέρθηκε εκεί νεκρή και οι δράστες, αφού την τοποθέτησαν σε αυτήν τη στάση, κατόπιν έβαλαν μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού το μπιτόνι και μια τιρκουάζ λεκάνη, τα οποία έμειναν άθικτα παρά την πυρκαγιά.

«Στον τόπο της πυρκαγιάς έμειναν ίχνη που μαρτυρούν τι έγινε. Ενας άνθρωπος που θέλει να αυτοκτονήσει πάει και αυτοπυρπολείται, δεν περιμένει τέσσερις ώρες. Τα στοιχεία ενισχύουν την εγκληματική ενέργεια» είπε ο πραγματογνώμονας.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, η Ειρήνη διαπληκτίστηκε με το άτομο ή τα άτομα που κατά πιθανότητα είναι και οι δολοφόνοι. Υπάρχει ακαταστασία στο αυτοκίνητο, που δεν δικαιολογείται παρά μόνο αν έχει προηγηθεί καβγάς. Ο ίδιος θεωρεί ότι για διάστημα 10-15 λεπτών ο δράστης και ο συνεργός του βρίσκονταν έξω από το χρυσαφί Ford Ka και περίμεναν τον ασφυκτικό θάνατο του θύματος από τα δηλητηριώδη αέρια της ατελούς καύσης, για να ολοκληρώσουν το σχέδιο σκηνοθεσίας της «αυτοχειρίας» της, με σκοπό την παραπλάνηση των Αρχών!

Η έκθεση θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Αγρινίου και, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, η υπόθεση δεν θα κλείσει σύντομα, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΙΣ 19.30 

Συνταρακτικά στοιχεία για τον τρόπο εκδήλωσης της φωτιάς που ξέσπασε μέσα στην καμπίνα του χρυσαφί Ford KA, που έγινε παγίδα θανάτου στην οποία βρήκε φρικτό τέλος η 44χρονη Ειρήνη Λαγούδη, περιλαμβάνει η έκθεση του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση!

Στο πόρισμα, μεταξύ άλλων, προσδιορίζεται για πρώτη φορά ο ακριβής χρόνος εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Οπως αποκαλύπτει ο ειδικός πραγματογνώμονας, με βάση την ανάλυση των ανέμων που έπνεαν στη λίμνη Τριχωνίδα από το μεσημέρι και μετά του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου, αλλά και από τη θέση που είχαν οι δείκτες του ρολογιού του αυτοκινήτου όταν σταμάτησαν να λειτουργούν, λόγω διαστολής από τη θερμότητα, η φωτιά ξέσπασε στις 19.30!

Ομως, αν έγινε όντως έτσι, προκύπτει ένα τεράστιο κενό πέντε ωρών, καθώς την τελευταία φορά που κάμερα «συνέλαβε» ζωντανή την αδικοχαμένη μητέρα ήταν στις 14.09! Το στοιχείο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και δίνει σαφή εικόνα για το τι συνέβη στην άτυχη 44χρονη τη μέρα που έχασε τη ζωή της, καθώς σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση, ένας άνθρωπος που θέλει να αυτοκτονήσει δεν περιμένει πέντε ώρες!

Οπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, το σημείο έναρξης της φωτιάς εντοπίζεται στη θέση του οδηγού και συγκεκριμένα στο δεξί μπροστινό τμήμα του καθίσματος, ενώ ο ρυθμός έκλυσης ενέργειας ήταν αρκετά βραδύς και γι’ αυτό η φωτιά δεν εξαπλώθηκε. Επιπλέον, κάποιος έκλεισε τον ανεμιστήρα στο ταμπλό του αυτοκίνητου, καθώς και το παράθυρο της πόρτας του συνοδηγού. Κατά τον πρώην υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, αυτό καταδεικνύει πως «η συγκεκριμένη φωτιά προφανώς οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια»!

Ερευνα

«Η μελέτη είναι καταπέλτης, εμπεριστατωμένη, επιστημονική, άρτια τεχνικά και προϊόν της μακρόχρονης εμπειρίας και γνώσης του κ. Γκουρμπάτση, ο οποίος προχωράει την έρευνα πολλά βήματα παραπέρα, αφού φιλοτεχνεί τόσο το ψυχολογικό προφίλ του δράστη ή των δραστών όσο και τις ιδιαίτερες πτυχές της συνάντησης της άτυχης Ειρήνης μαζί τους» δήλωσε ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας της 44χρονης Βασίλης Ταουξής και συμπλήρωσε:

«Οση προσπάθεια κι αν έκαναν οι δολοφόνοι, είναι αδύνατον να εξαπατήσουν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς. Οπότε, είναι επίκαιρος ο τίτλος του βιβλίου του Ντοστογιέφσκι “Εγκλημα και Τιμωρία”. Το έγκλημα έγινε, έρχεται και η τιμωρία οσονούπω»!

Ο κ. Ταουξής ανέφερε ακόμη πως την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στο Αγρίνιο για να υποβάλει την πραγματογνωμοσύνη στον εισαγγελέα, ενώ αποκάλυψε ότι στην υπόθεση αναμένεται να μπει και νέος τεχνικός σύμβουλος, το όνομα αλλά και η εμπειρία του οποίου θα προκαλέσουν πάταγο!

Πηγή: espressonews.gr