Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα, κατά την διάρκεια της οποίας θα φανεί εάν η κρίση στην γειτονική χώρα βαίνει προς εκτόνωση ή θα υπάρξει συνέχεια στις ογκώδεις διαδηλώσεις και κατ’ επέκταση στα επεισόδια.
Όπως μετέδωσε ηΝΕΤ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για δύο νεκρούς και για περισσότερους από χίλιους τραυματίες, μόνο στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας. Όπως μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης τελειώνουν τα αποθέματα των χημικών στην αστυνομία της Πόλης, καθώς τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγινε πολύ μεγάλη χρήση κατά των διαδηλωτών.
Το χρονικό των δραματικών γεγονότων
Μετά από περισσότερες από 48 ώρες σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές προχώρησαν χθες το απόγευμα στην “ανακατάληψη” της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για “νίκη” επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς αλλά και περισσότερους από 1.000 τραυματίες. Για 939 συλλήψεις σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα, «πυροσβεστική» αποδείχθηκε η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια. Στην πλατεία το πλήθος αντιπροσωπεύει όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του “πατέρα” της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι, όμως, εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την “ισλαμοποίηση” της τουρκικής κοινωνίας.
Μάλιστα, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν τη γέφυρα του Βοσπόρου προκειμένου να ενωθούν με τους υπόλοιπους στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου συγκέντρωση και αποφάσισε να γίνει πορεία από το Μπεσίκτας με προορισμό την πλατεία.
Έλληνες περιγράφουν τα δραματικά γεγονότα στην Πόλη
“Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει”, είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Παρά την ευφορία που υπήρχε στην ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η “νίκη” θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση.
“Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε”, είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ. “Όμως, παρά το τεράστιο πλήθος που μαζεύτηκε εδώ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει και, αν το κάνει, θα μπορούσε να καταστρέψει ακόμη και το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ, εδώ από πίσω. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι”, πρόσθεσε.
Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στη Σμύρνη και άλλες πόλεις της χώρας.
Το «προφίλ» των διαδηλωτών
Νωρίτερα, στο διάγγελμά του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι συντριπτικές εκλογικές νίκες του κόμματός του δεν συνιστούν “εισιτήριο για να επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία”. Η δήλωσή του, όμως, δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους διαδηλωτές. “Το Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού”, ήταν το σύνθημα που φώναζε μια ομάδα από αυτούς που δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα “στην πλατεία τους, το Ταξίμ”.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε ακόμη και το δικαστήριο το οποίο το μεσημέρι του Σαββάτου εξέδωσε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ. «Στόχος τους είναι η δημιουργία χάους με απώτερο σκοπό το στρατιωτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Μεχμέτ Αλί Σαχίν.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
UPD: ΩΡΑ 19.20 Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες απαγόρευαν την πρόσβαση, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές καλούν σε παραίτηση της κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Νωρίτερα, η τουρκική αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα και αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσει εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φώναζαν συνθήματα όπως «ενωθείτε ενάντια στο φασισμό» και «κυβέρνηση παραιτήσου», προσπαθώντας να φθάσουν προς την πλατεία Ταξίμ.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ:
Θορυβημένος από τις διαδηλώσεις που παίρνουν πλέον τη μορφή ντόμινο στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι διαμαρτυρίες.
Ο κ. Ερντογάν επικαλέστηκε τη ζημιά που προκαλείται στην εικόνα της χώρας στους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης και διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία θα παραμείνει στην πλατεία Ταξίμ για να διατηρήσει την τάξη.
Πάντως ήταν κατηγορηματικός ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν.
«Ζητώ από τους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως τις διαμαρτυρίες για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στους επισκέπτες, τους περαστικούς και τους καταστηματάρχες», τόνισε ο Ερντογάν.
«Η αστυνομία ήταν εκεί χθες, εκεί είναι σήμερα και εκεί θα είναι αύριο γιατί η πλατεία Ταξίμ δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου οι εξτρεμιστές θα κάνουν ό,τι θέλουν», πρόσθεσε διαβεβαιώνοντας ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και των περιουσιών τους.
«Κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγουμε εκλογές και η χώρα αυτή κάνει την επιλογή της. Αυτοί που έχουν πρόβλημα με την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στα πλαίσια του νόμου και της δημοκρατίας. Ζητώ από τους διαδηλωτές να δώσουν αμέσως ένα τέλος στις πράξεις αυτές», κατέληξε ο Τ. Ερντογάν.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για τα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει το πάρκο, μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή, και να προχωρήσει στην ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου.
Σήμερα οι διαδηλωτές με το σύνθημα «Ενωμένοι κατά του φασισμού» ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να διασχίσουν τον δρόμο για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.
Ανυποχώρητος πάντως δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι τα έργα ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχιστούν, καλώντας τη χώρα να δει «τα παιχνίδια που κάποιοι παίζουν στην Τουρκία».
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κατάληψη και να προκαλεί εντάσεις «υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή κόβονται κάποια δέντρα».
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως ήταν λάθος η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών.
Προσπάθησε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι τα έργα αναδόμησης της πλατείας Γκεζί δεν αφορούν στην ανέγερση εμπορικού κέντρου.
Συμπλήρωσε δε, ότι όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί πλήρως. Κάθε μέθοδος, εκτός από τις εκλογές είναι αντιδημοκρατική. Δεν λέω ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά, ακριβώς όπως η πλειοψηφία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην μειοψηφία, η μειοψηφία δεν μπορεί επίσης να επιβάλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία».
Ταραχές σημειώθηκαν και στην Άγκυρα, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν την οποία κατηγορούν για αυταρχισμό και ζητούν περισσότερη δημοκρατία.
Και στη Σμύρνη, εκατοντάδες νέοι αναψαν φωτιές και πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς που προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την ανησυχία της, για την υπερβολική χρήση βίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως συλλέγει στοιχεία για να διαπιστώσει, κάτω απο ποιες συνθήκες ξεκίνησαν τα επεισόδια καθώς και αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας απο την πλευρά της αστυνομίας.