Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Κακομαθημένο παιδί” η Ελλάδα, “άτακτο παιδί” οι Ελληνοκύπριοι

Απορία προκαλούν οι δηλώσεις του νέου Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ‘κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ και την Κυπριακή Δημοκρατία ‘άτακτο παιδί της Ευρώπης’. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η ΕΕ συντελεί ως συνέταιρος στο παιχνίδι του δίδυμου Ε/Κ-Ελλάδα που παίζει με τα δικαιώματα των ισότιμων ιδιοκτητών του νησιού Τ/Κ την παράνομη συμπεριφορά”.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “όπως είναι ήδη γνωστό, στις αρχές Μαΐου το πλοίο μας Πορθητής ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου μέσα στην περιοχή που η κυβέρνησή μας έχει αδειοδοτήσει την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και το 2012 και εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει ανακοινώσει η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη”, προσθέτοντας ότι “και το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ πήγε πρόσφατα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και θα διεξάγει γεώτρηση για λογαριασμό των Τ/Κ εντός των περιοχών που έχει ‘αδειοδοτήσει’ η ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) από το 2011 προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου”

“Μας προκάλεσαν απορία οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγει η χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η ‘Ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου’, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα σέρνει την ανατολική Μεσόγειο σε αστάθεια. Το ότι η “Ε/δ νότιας Κύπρου”-Κυπριακή Δημοκρατίας- η οποία αντίθετα με το διεθνές δίκαιο είναι μέλος της ΕΕ εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί, δεν τους δίνει το δικαίωμα να σφετερίζονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση..

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “υπό αυτή την έννοια, απορρίπτουμε τόσο τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και των αξιωματούχων της ΕΕ, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της χώρας μας παράνομες. Το ότι σε αυτές τις δηλώσεις δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τα δικαιώματά τους παραβιάζονται από το 1963 και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν Τ/Κ στο νησί είναι άλλο ένα παράδειγμα”.

“Και η ΕΕ συντελεί ως συνέταιρος σε αυτό το παιχνίδι που παίζουν το δίδυμο Ε/Κ-Ελλάδα με τα δικαιώματα των ισότιμων ιδιοκτητών του νησιού Τ/Κ την παράνομη συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού”, σύμφωνα με τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμη ότι “όπως η Τουρκία, προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τ/κ λαού γύρω από το νησί, όσο η Ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ στο μηχανισμό αποφάσεων για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και όσο δεν εγγυάται τα δικαιώματά τους. Υπό αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’, οι οποίες εξέδωσαν νόμιμες άδειες για δραστηριότητες του Γιαβούζ”.

Ερντογάν: “Η Τουρκία δεν επιχειρεί εργασίες γεώτρησης στην περιοχή κανενός”

Δεν επιχειρούμε εργασίες γεώτρησης στην περιοχή κανενός, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο για υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Τ/κ, όποια και να είναι.

Επιστρέφοντας από Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εν πτήσει στους Τούρκους δημοσιογράφους για την ανατολική Μεσόγειο ότι “οι εργασίες έρευνας μας συνεχίζονται στην περιοχή, τα γεωτρύπανα μας έχουν σταλεί”. “Τόσο το Φατίχ όσο αι το Γιαβούζ αυτή τη στιγμή είναι στην περιοχή και θα ξεκινήσουν εργασίες. Εμείς εκεί δεν επιχειρούμε εργασίες στην περιοχή κανενός. Εκεί ειδικά κάνουμε βήματα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας όποια και να είναι”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΗΠΑ: “Προκλητικό βήμα οι τουρκικές γεωτρήσεις στην Καρπασία”

Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές απόπειρες να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Καρπασίας, εκφράζουν οι ΗΠΑ, με γραπτή δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέγκους, χαρακτηρίζοντάς τις «προκλητικό βήμα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και πλέον πρόσφατα με την αποστολή του σκάφους Yavuz ανοιχτά της Χερσονήσου της Καρπασίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις.