Τζανακόπουλος: Ο Ερντογάν επιχείρησε έμμεσο συμψηφισμό με τους στρατιωτικούς

«Έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια» το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε ότι φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να τους χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους.

Χαρακτήρισε «μη αποτελεσματικό δρόμο» τη στρατηγική της Αγκυρας για όξυνση σε πολλά παράλληλα μέτωπα, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι αρνείται το διάλογο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τα αξιοποιεί για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

«Ο κ. Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συμψηφισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για δύο ανόμοιες υποθέσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm και αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα των δύο για πολιτικούς λόγους

Ερωτηθείς δε, αν δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος για τα περί ομηρείας, ανέφερε: « ο κ. Καμμένος είχε πει ότι είναι πιθανό η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο περιστατικό. Στην πρώτη φάση προσπαθήσαμε να υιοθετήσουμε μια γραμμή διαπραγμάτευσης η οποία δεν θα δημιουργούσε μείζον διπλωματικό επεισόδιο. Ο στόχος ήταν να επιτύχουμε τη γρηγορότερη επιστροφή των δύο στην Ελλάδα. Φαίνεται ότι η Τουρκία  θέλει να το χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους. Ένα μήνα μετά δεν έχουμε καν κατηγορίες».

Ανεύθυνη η πολιτική της ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε και για το θέμα της εθνικής στρατηγικής για τα εθνικά ζητήματα, λέγοντας: «Με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας η Ελλάδα θα έπρεπε να μπορέσει να κλείσει περισσότερα δευτερεύουσας έντασης θέματα (Αλβανικό , ΠΓΔΜ κλπ). Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Επιλέγει μια πλήρως ανεύθυνη και ακατανόητη πολιτική για λόγους που έχουν να κάνουν με τους δικούς της στρατηγικούς σχεδιασμούς. Έχει επιλέξει μια στάση άρνησης διαλόγου όχι μόνο για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται καν τον Υπουργό Εξωτερικών».

Να κλείσουμε τα μέτωπα με Αλβανία-ΠΓΔΜ

Όσο για το αν υπάρχει πραγματικό έδαφος για να κλείσουν τα άλλα θέματα, δηλαδή το Αλβανικό και το θέμα της Ονομασίας των Σκοπίων, είπε: «όταν βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης κάθε πλευρά θέλει κερδίσει περισσότερα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης. Υπάρχει πολιτικό έδαφος και τεχνικές δυνατότητες. Όλα αυτά εξαρτώνται από την πορεία των τεχνικών συζητήσεων. Η ελληνική πλευρά πρέπει να επιδιώκει το κλείσιμο αυτών των μετώπων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και να επικεντρωθούμε στη στάση της Τουρκίας.  Δεν έχουμε καιρό για μικροπολιτικού χαρακτήρα τοποθετήσεις».

Ερωτηθείς ,τέλος, για τη διαπραγμάτευση για τους δανειστές, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι: «είμαστε επικεντρωμένοι στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Πάνω σε αυτό θα οικοδομηθούν τα κριτήρια της εποπτείας μετά το τέλος του Προγράμματος». Σημείωσε ότι το  χρονοδιάγραμμα παραμένει η 21η Ιουνίου να  έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση». Και σε ό,τι αφορά στην «καθαρή έξοδο» τόνισε: « έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο θα οδηγηθούμε σε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές ή θα υπάρχει ένα είδος πιστοληπτικής γραμμής. Αυτή η συζήτηση είναι εσωτερικής κατανάλωσης, η έξοδος από το Πρόγραμμα θα γίνει από το μαξιλάρι και πιθανές εξόδου που θα κάνει η  χώρα και πέρα αυτού, η εποπτεία θα είναι μια μικρή παραλλαγή όσων ίσχυσαν για τις χώρες που βγήκαν από το Πρόγραμμα».