Τζο Μπάιντεν: Τιμή στους βετεράνους-Τελετή για τα 100 χρόνια από την ταφή του άγνωστου στρατιώτη

Ο Τζο Μπάιντεν απέτισε φόρο τιμής σήμερα στους βετεράνους, “πυλώνες της Αμερικής”, κατά τη διάρκεια τελετής στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον, στα προάστια της Ουάσινγκτον, με αφορμή την εκατονταετηρίδα από την ταφή του άγνωστου στρατιώτη.

“Είστε η ραχοκοκαλιά της Αμερικής, ο πυλώνας της”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν αποτίσει φόρο τιμής στον στρατηγό Κόλιν Πάουελ, που πέθανε στις 18 Οκτωβρίου, “γιου μεταναστών που έγινε αρχηγός του γενικού επιτελείου και υπουργός Εξωτερικών και ενός ανθρώπου που κέρδισε τον σεβασμό του αμερικανικού λαού για τις ηγετικές του ιδιότητες φορώντας τη στολή και μετά”.

Έχοντας δεχθεί έντονες επικρίσεις από βετεράνους του πολέμου στο Αφγανιστάν για τη χαοτική αποχώρηση από την Καμπούλ στα τέλη Αυγούστου έπειτα από 20 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης κατά των τζιχαντιστών, ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι “επί δύο δεκαετίες η ζωή των στρατιωτικών μας και των βετεράνων μας, καθώς και η ζωή των οικογενειών τους, διαμορφώθηκαν από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν”.

“Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί υπηρέτησαν στον στρατό. Πολλοί συνεχίζουν να κινδυνεύουν σήμερα και δεν πρέπει να τους ξεχνάμε”, υπενθύμισε, αναφερόμενος στους Αμερικανούς στρατιώτες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο Ιράκ και την ανατολική Συρία για να πολεμούν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, του οποίου ο γιος Μπο πολέμησε στο Ιράκ προτού χάσει τη ζωή του από καρκίνο του εγκεφάλου, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, “πολλοί βετεράνοι, οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους, έζησαν την κόλαση”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μόλις είχε καταθέσει στεφάνι στον τάφο αυτό που είναι προσβάσιμος στο κοινό τις ημέρες αυτές για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια. Συνήθως, μένοντας σε απόσταση από αυτό το άψογο μνημείο που έχει ανεγερθεί σε ύψωμα του νεκροταφείου του Άρλινγκτον, το οποίο έχει θέα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, χιλιάδες Αμερικανοί άφηναν λουλούδια στο μαυσωλείο από την αρχή της εβδομάδας.

Για να τιμήσουν την εκατονταετηρίδα του φόρου τιμής στον πρώτο άγνωστο στρατιώτη, πεσόντα σε γαλλικό πεδίο μάχης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τάφηκε το 1921 στο Άρλινγκτον, στρατιώτες ντυμένοι με στολές της εποχής παρήλασαν στους απόλυτα συμμετρικούς διαδρόμους του νεκροταφείου.

‘Εκτοτε, δύο άλλοι άγνωστοι στρατιώτες τάφηκαν μαζί του σε αυτό το μαυσωλείο: ένας σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας στον Πόλεμο της Κορέας. Ένας τέταρτος άγνωστος στρατιώτης, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, τάφηκε στο ίδιο μέρος, αλλά τα οστά του στη συνέχεια αναγνωρίστηκαν, οπότε έγινε η εκταφή του και ακολούθηκε η ταφή του στο Μιζούρι, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ