Βάιντμαν: Δεν είναι αβάσιμες οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων στα μέσα του 2019

Οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα μέσα του 2019 «δεν είναι εντελώς μη ρεαλιστικές» επεσήμανε ο διοικητής της Μπούντσεμπανκ και θεωρούμενος ως πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, Γενς Βάιντμαν. Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει τα περί διαφωνιών στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

Ο Βάιντμαν  όλο αυτό το διάστημα φαίνεται να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους σχετικά με τις διαφωνίες του με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και υιοθετεί πιο ενωτική ρητορική. Σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη, η οποία είχε «πολιτικό χρώμα» σύμφωνα με το Reuters, δεν παρέλειψε λοιπόν να επισημάνει ότι οι «διαφορετικές απόψεις» στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ σχετικά με τα εργαλεία πολιτικής, δεν είναι μειονέκτημα, αλλά προσόν.

Όπως τόνισε το σημαντικότερο είναι να υπάρχει συμφωνία στο στόχο. «Θεωρώ ότι οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν δύναμη. Όσο συμφωνούμε στον στόχο, δεν μπορεί ασφαλώς να είναι κάτι κακό να συζητούμε για τον σωστό δρόμο να τον επιτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τέλος την παγία αντίθεση του Βερολίνου σε ένα ενιαίο σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων έως ότου οι τράπεζες εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους.