Wall Street Journal: Ποιά είναι η Japonica που θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα;

 

«Όποιος γνωρίζει τις αγορές ποτέ δεν έχει βρει μπροστά του τη συγκεκριμένη εταιρία».
Τη φράση αυτή χρησιμοποιεί η Wall Street Journal για να περιγράψει τις χλιαρές αντιδράσεις που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση της εταιρίας Japonica για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δισ. ευρώ.
Ο συντάκτης του κειμένου εκφράζει μάλιστα την απορία αν το συγκεκριμένο fund έχει διαθέσιμα τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ή απλά προσπαθεί να… οικοδομήσει μια θέση στο χρέος της Ελλάδας.
«Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, η Japonica είναι μια επιχειρηματική επενδυτική εταιρεία που κάνει στοχευμένες επενδύσεις σε χαμηλής επίδοσης παγκόσμιες περιπτώσεις. Δεν είναι, όμως, μια εταιρεία που είναι στο στόμα των traders» σχολιάζεται στο άρθρο το οποίο επικαλείται δήλωση χρηματιστή που λέει ότι «είναι ένας νέος παίχτης της αγοράς και είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις του».

Εκπρόσωπος της Japonica, πάντως, διαβεβαίωσε την WSJ πως πρόκειται για αληθινή προσφορά που αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο απόκτησης θεσμικών κομματιών των ομολόγων σε μια σωστή και αποδοτική σχέση τιμής.

Η WSJ εκφράζει, ακόμα, ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με τη στρατηγική αγοράς της Japonica με το σκεπτικό ότι αγοράζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους ρισκάρει να πυροδοτήσει ένα ράλι στα υπάρχοντα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Και υπενθυμίζει το παράδειγμα της επαναγοράς ομολόγων που ήταν στα χέρια των ιδιωτών από την ελληνική κυβέρνηση.
Σημειώνει, δε, ότι αυτή η τακτική δεν έχει εφαρμοστεί από άλλους επενδυτές στις αγορές της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας προσθέτοντας ότι απέκτησαν σιγά, σιγά θέση στην αγορά και σίγουρα χωρίς να διαφημίζουν τις προθέσεις τους.
Σύμφωνα με τη δήλωση της Japonica, αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας ιδιώτης επενδυτής έχει κάνει προσφορά για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Η πρόσκληση παρέχει ευελιξία, επιτρέποντας στον αγοραστή να κάνει άμεσες αγορές και στους επενδυτές το δικαίωμα να αποχωρήσουν πριν από την αποδοχή ή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Η προθεσμία λήξης της προσφοράς είναι η 1η Ιουλίου 2013, εκτός κι αν αλλάξει σύμφωνα με το μνημόνιο Δημόσιας Προσφοράς. «Μείνετε συντονισμένοι» καταλήγει το άρθρο της WSJ.