WARRANTS: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ντεμπούτο στο Χ.Α. τα warrants της Alpha

Σήμερα είναι η μέρα έναρξης διαπραγμάτευσης των warrants στο χρηματιστηριακό ταμπλό  με την Alpha Bank να κάνει την αρχή.

Ξεκινά η διαπραγμάτευση των 10.388.636.364 νέων μετοχών της Alpha Bank που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου, καθώς επίσης και η διαπραγμάτευση των 1.233.532.918 Παραστατικών Τίτλων Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών, των λεγόμενων Warrants. Θα εκδοθούν 17,6 δισ. warrants.

Κάθε warrants περικλείει 7,33 μετοχές της Alpha Bank, ενώ η τιμή εξάσκησης των warrants έχει ως βάση την τιμή της αμκ π.χ. στην Alpha Βank τα 0,44 ευρώ προσαυξανόμενο κάθε χρόνο με επιτόκιο 3% και 1% για το πρώτο χρόνο, 2% για τον δεύτερο χρόνο κ.ο.κ.
Τα warrants θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο και θα συνδέονται με την μετοχή της τράπεζας στην δευτερογενή αγορά μέσω του μηχανισμού του arbitrage.

WARRANTS: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μια «νέα» αγορά δημιουργείται παράλληλα με αυτή των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο που ουσιαστικά απευθύνεται σε «επαγγελματίες» μιας και οι παραστατικοί τίτλοι του ΤΧΣ αποτελούν στην ουσία ένα είδος παράγωγων προϊόντων υψηλού ρίσκου, εξού και η υποχρέωση των χρηματιστηριακών εταιρειών να υπογράψουν συμβάσεις αξιολόγησης συμβατότητας των πελατών που επιθυμούν να κάνουν πράξεις στα warrants.

Τα warrants είναι κινητές αξίες ελεύθερα μεταβιβάσιμες, όπως και οι μετοχές, και θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως, θα είναι διαπραγματεύσιμα σε μια νέα κατηγορία, σε αυτήν των “παραστατικών τίτλων”. Η υποκείμενη αξία κάθε warrant θα είναι η κοινή μετοχή της τράπεζας πάνω στην οποία αυτό θα έχει εκδοθεί.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι αποτέλεσαν ένα κίνητρο για τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ μιας τράπεζας. Το σημαντικό για τον κάτοχο του κάθε warrant είναι ότι αυτό ενσωματώνει το δικαίωμα (όχι την υποχρέωση) να αγοράσει προκαθορισμένο αριθμό μετοχών σε εκ των προτέρων γνωστή τιμή και σε συγκεριμένες ημερομηνίες, τις λεγόμενες και ημερομηνίες άσκησης.

Αντίθετα, η διαπραγμάτευση τους θα είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η άσκηση σε αυτά, όμως, θα γίνει σε προκαθορισμένα χρονικά σημεία στο μέλλον μέσα στα επόμενα 4,5 χρόνια.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι η μεταβλητότητα. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης δεν θα έχουν όριο διακύμανσης, ενώ για τις υπόλοιπες θα είναι κλιμακούμενο ανάλογα με τον όγκο των εντολών και θα ξεκινά από +/- 50%, θα ανεβαίνει στο +/-100%, στο +/-200% έως και το +/-400%

Για αναλυτικές πληροφορίες εδώ