Η διαδικασία εξάσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών ξεκινά την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου με τα warrants της Alpha Bank, θα ακολουθήσει την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου η άσκηση των warrants της Εθνικής Τράπεζας και στις 2 Ιανουαρίου 2014 η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την Τράπεζα Πειραιώς.
Τα warrants ασκούνται εξαμηνιαίως έως και 54 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης των τίτλων. Warrants τα οποία δεν έχουν ασκηθεί έως και την τελική ημερομηνία εξάσκησης παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν και οι τίτλοι αυτοί ακυρώνονται, ενώ κατά τις εξαμηνιαίες περιόδους εξάσκησης ο επενδυτής μπορεί να ασκήσει το σύνολο ή και μέρος των δικαιωμάτων του.
Ενόψει της εξάσκησης των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών της Alpha Bank οι επενδυτές έχουν είτε την επιλογή να πωλήσουν τα warrants εάν (εκτιμούν ότι ο υποκείμενος τίτλος θα κινηθεί πτωτικά σε σχέση με την τιμή άσκησης στο επόμενο χρονικό διάστημα), είτε να κρατήσουν τα warrants και να τα ασκήσουν σε μια από τις επόμενες ημερομηνίες εξάσκησης, (εάν θεωρούν ότι η τιμή της μετοχής θα κινηθεί στο μέλλον ανοδικά σε σχέση με την τιμή εξάσκησης), είτε βεβαίως να εξασκήσουν μέρος ή το σύνολο των warrants που έχουν στην κατοχή τους για να αποκτήσουν μετοχές.
Σημαντικά θα είναι τα αποτελέσματα της πρώτης εξάσκησης, καθώς, όπως έχει αναφέρει το Bank Wars σε προηγούμενα ρεπορτάζ, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζουν αλλαγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνμε στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ στις τράπεζες.
Οι προσδοκίες των τραπεζών για το ποσοστό άσκησης των warrants την πρώτη περίοδο είναι χαμηλές. Μεταξύ άλλων αιτιών, οι κάτοχοί τους εκτιμάται πως αναμένουν κίνητρα εξάσκησης πριν από τη δεύτερη περίοδο άσκησης των warrants.
Η αρχή με Alpha
Σημαντικό ρόλο στην άσκηση των warrants, όχι μόνο της Alpha Bank, έχουν τόσο τα χρονικά περιθώρια όσο και οι πολλαπλασιαστές των warrants, ο αριθμός δηλαδή των μετοχών που αντιστοιχούν στην άσκηση του κάθε warrant. Ο πολλαπλασιαστής για την Alpha Bank είναι 7,40868307. Το ακέραιο μέρος αυτού, το 7 δηλαδή, θα πιστωθεί άμεσα στις επενδυτικές μερίδες, ενώ το κλασματικό υπόλοιπο 0,40868307 θα πιστωθεί την επόμενη εργάσιμη της πίστωσης των μετοχών.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, που ξεκινάει τη διαδικασία, η ημερομηνία έναρξης καταχώρισης εντολών συμμετοχής είναι η 4η Δεκεμβρίου, δηλαδή από χθες οι κάτοχοι των warrants θα μπορούν να απευθύνονται στους χειριστές τους (τις χρηματιστηριακές εταιρείες δηλαδή) και να δίνουν εντολές άσκησης των warrants.
Οι εντολές θα δίνονται έως και τις 10/12/2013 που είναι η ημερομηνία πρώτης άσκησης, ενώ ημερομηνία πίστωσης των νέων μετοχών (η ημερομηνία διακανονισμού εντολών συμμετοχής στην άσκηση warrants) θα είναι η 13η/12/2013. Για τα κλασματικά δικαιώματα που θα προκύψουν, η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 16η/12/2013.
Με την τιμή πρώτης άσκησης για την Alpha Bank στο 0,4488 ευρώ και τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. 0,61 ευρώ, ο κάτοχος 100 warrants θα λάβει 700 μετοχές με κόστος 100 x 7 x 0,4488 ευρώ = 314 ευρώ. Θα πρέπει ωστόσο να καταβάλει και το τίμημα για το κλασματικό υπόλοιπο: 100 x 0,40868307 x 0,4488 = 18 ευρώ.
Ο κάθε κάτοχος warrant έχει συμφέρον να ασκήσει το δικαίωμά του για την απόκτηση μετοχών αν η τιμή της μετοχής είναι υψηλότερη από την τιμή άσκησης του warrant. Βάσει της χθεσινής τιμής κλεισίματος στον υποκείμενο τίτλο στο 0,61 ευρώ και στο 1,24 ευρώ στο warrant της Alpha Bank, ο κάτοχος του warrant είναι αδιάφορος ανάμεσα στην άσκηση ή μη του δικαίώματος αφού η απόκτηση των μετοχών της Alpha Bank μέσω του warrant είναι τελικά 0,62 ευρώ, καθώς: 1,24 ευρώ warrant + (7,40868307 x 0,4488 ευρώ) / 7,40868307 = 0,62 ευρώ.